Bezglutenowe ciasto z owocami i kremem (dwie propozycje)

Truskawki, maliny, jagody, borówki. Bezglutenowe ciasto z owocami i kremem może stać się hitem lata. Mam dla Was dwie propozycje: jedna z kremem ryżowym, druga z kremem z bitej „śmietany” kokosowej. Która lepsza? Sami zdecydujcie!

Bezglutenowe ciasto z owocami i kremem ryżowym

Składniki:

  • Spód do ciasta z tego przepisu
  • Owoce w galaretce z agarem: 2 szklanki dowolnych owoców, 1/3 szklanki wody, 1/4 łyżeczki agaru

Uwaga: z powodzeniem można użyć też żelatyny lub zwykłej galaretki, którą zalewamy owoce. Agar jest ciekawy i odpowiedni dla wegan i alergików, ale ma wadę: jeśli się go będzie trącać podczas tężenia to się rozwarstwi. Może też rozwarstwiać się podczas krojenia, więc jeśli nie mamy doświadczania to na pierwszy raz proponuję nie eksperymentować na cieście.

  • Krem ryżowy: szklanka mleka ryżowego, pół szklanki płatków ryżowych, pół szklanki ksylitolu, 3 łyżki oleju kokosowego

Przygotowanie:

  • Przygotować spód do ciasta i schłodzić go w formie. Nie wyjmować z formy.
  • Zagotować mleko z płatkami i ksylitolem i ugotować je na miękko. Jeśli płatki pochłoną całe mleko ryżowe zanim się ugotują to dodać trochę mleka. Po ugotowaniu i przestudzeniu zmiksować bardzo dokładnie z olejem kokosowym na gładką masę. Wylać na ciasto i włożyć do lodówki na minimum kilka godzin, a najlepiej na noc
  • Owoce włożyć do garnka, wlać wodę i zagotować razem. jeśli używamy kwaśnych owoców (ja miałam wiśnie) dobrze jest trochę dosłodzić. Kiedy się już gotuje dodajemy agar i gotujemy jeszcze chwilę. Zostawiamy do przestudzenia i kiedy całość jest lekko ścięta wylewamy na ciasto BARDZO DELIKATNIE. Szybko wkładamy do lodówki. Wersja łatwiejsza: na ciasto kładziemy owoce, zalewamy galaretką (półpłynną) i zostawiamy do stężenia.

6

 

 

Bezglutenowe ciasto z owocami i kremem z bitej śmietany kokosowej

Kolejne ciasto jest jeszcze łatwiejsze. Znów przygotowujemy spód z tego przepisu. Potem dokładnie go studzimy. Ale bardzo dokładnie. Jeśli położymy krem na ciepłe ciasto to spłynie. Następnie przygotowujemy bitą śmietanę z mleka kokosowego. Jak to zrobić? Przeczytacie tutaj. Potem zostaje już tylko udekorowanie ciasta owocami.

SMACZNEGO!

 

 

Podobne wpisy

domowy syrop

Domowy syrop na odporność – najlepsze przepisy 

kokosanki bezglutenowe wegańskie

Kokosanki bez glutenu, wegańskie

zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana wegańska z bezglutenowym beszamelem.

krewetki z chorizo

Krewetki z chorizo z zielonym groszkiem(bez glutenu i nabiału)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.