Bezglutenowy mazurek kawowy. Wegański ekspresowy, bez pieczenia

Komu bezglutenowe wypieki nie chcą się udać, kto nie ma czasu na pieczenie przed świętami, kto chce szybko mieć smaczne ciasto które zje bez wyrzutów sumienia – ten robi bezglutenowy mazurek bez pieczenia, bez nabiału, bez jajek.

Bezglutenowy mazurek kawowy – składniki (na format blachy o wymiarach kartki A4):

Spód:

  • 100 gram migdałów namoczonych kilka godzin (najlepiej przez noc)
  • 10o gram daktyli suszonych namoczonych około godziny w gorącej wodzie
  • 3/4 szklanki płatków owsianych bezglutenowych zalanych gorącą wodą i zostawionych minimum na 10 minut.
  • 2 łyżki syropu daktylowego (lub melasy z buraka, syropu z agawy, ryżowego)

Krem:

  • 2 puszki mleka kokosowego dobrej jakości (min 60% miąższu z kokosa)
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

17Na ozdoby:

Ja zrobiłam ozdoby z marcepanu. Jajeczka posypałam herbatą matcha, kuleczki do bazi cukrem pudrem a gałązki kawą.

 

Przygotowanie

Spód: 

W blenderze zmiksować migdały i daktyle. Nie musi być bardzo drobno – będzie przyjemnie chrupało. W dużej misce zagnieść namoczone płatki ze zmiksowanymi migdałami, daktylami i melasą. Wyłożyć blachę papierem i rozłożyć masę na blaszce. Spód schłodzić na czas robienia kremu w zamrażarce.

Krem:

Ubić mleko kokosowe. Jak to zrobić poprawnie znajdziesz tutaj. Kawę rozpuszczalną rozpuścić w około 2 łyżkach gorącej wody. Musi być gęsta, ale dobrze rozpuszczona. Przestudzić i połączyć z masą kokosową delikatnie miksując. Masę wyłożyć na schłodzony spód. Ozdobić i schłodzić w lodówce.

Smacznego!

Inne świąteczne przepisy znajdziesz tutaj.

14

 

 

Podobne wpisy

domowy syrop

Domowy syrop na odporność – najlepsze przepisy 

kokosanki bezglutenowe wegańskie

Kokosanki bez glutenu, wegańskie

zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana wegańska z bezglutenowym beszamelem.

krewetki z chorizo

Krewetki z chorizo z zielonym groszkiem(bez glutenu i nabiału)

15 thoughts on “Bezglutenowy mazurek kawowy. Wegański ekspresowy, bez pieczenia”

    1. Namoczone płatki owsiane pełnią tu rolę kleju. Obawiam się, że wiórki kokosowe mogą nie skleić spodu dostatecznie. Ale jeśli doda się rozgniecionego banana + więcej melasy i podpiecze około 15 minut a następnie schłodzi to powinno zadziałać:) A może ugotowane na bardzo gęsto płatki jaglane jeśli owiec jest wykluczony?

      1. Niestety kasze i mąki bezglutenowe z wyjątkiem kokosowej, kasztanowej i migdałowej są wykluczone 🙁 ale dziękuje za rade spróbuje i może się uda 🙂

      2. Niestety kasze i mąki bezglutenowe z wyjątkiem kokosowej, kasztanowej i migdałowej są wykluczone 🙁 ale dziękuje za rade, spróbuje i może się uda 🙂

  1. A co by Pani zaproponowała do kremu zamiast kawy? Chce żeby moja niespełna 2 letnia córeczka zjadla mazurka a z kawą to nie bardzo:/

    1. Krem można aromatyzować np. wanilią (z laski wanilii wyciągamy ziarenka i dodajemy do masy), otartą skórką z pomarańczy lub cytryny (najlepiej bio, szczególnie jeśli ktoś jest alergikiem). Można też po prostu lekko posłodzić masę kokosową a na koniec posypać kakaem albo płatkami migdałowymi. Pozdrawiam!

    1. Nie da się raczej. Chyba, żeby zrobić je bardzo tłuste, ale nie mam na to przepisu. A próbowała Pani mleka Aroy-D. Są w Piotrze i Pawle, nie mają gumy guar

  2. Pięknie dziękuję za odpowiedź, niestety sklepu Piotr i Paweł nie ma w okolicy… Ale miło wiedzieć, że jest tam takie mleko… Pozdrawiam serdecznie!

  3. Mleko udało się kupić, więc jeszcze upewnię się co do pojemności: do przepisu potrzebne są 2 puszki po 400ml? Jakiej wielkości blaszka? Pozdrawiam, Ania

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.