Czekoladowa babka bezglutenowa może być hitem tegorocznej Wielkanocy. Ale nie tylko, bo jest taka smaczna, że można robić ją bez okazji. Wilgotna, łatwa do wykonania i ładnie rośnie. Nie kruszy się, a to duży sukces przy wypiekach „bez wszystkiego”. Do dzieła!
Czekoladowa babka bezglutenowa – składniki:
- 1 szklanka mąki ryżowej
- 1 szklanka mąki z tapioki
- pół szklanki kakao (suchego)
- szklanka kawy (świeżo zaparzonej, gorącej). Może być zbożowa bezglutenowa np. bezglutenowa Inka
- szklanka cukru (albo ksylitolu)
- 1 łyżeczk sody + 2 proszku do pieczenia
- 3 łyżki siemienia lnianego mielonego
- 1/2 szklanki oleju
- ubita woda po jednej puszki cieciorki (jak ubić wodę w przepicie na bezy tutaj)
- aromat pomarańczowy, skórka pomarańszowa
Czekoladowa babka bezglutenowa – przygotowanie
- Wrzucamy do miski: mąki, kakao, cukier, proszek, sodę
- Olej + siemię lniane miksujemy blenderem i wlewamy do suchych składników i zaczynamy mikserem mieszać ciasto.
- Po chwili mieszania powoli wlewamy gorącą kawę, cały czas wyrabiając ciasto. Kawa połączy się z kakao, ciasto będzie luźniejsze. Dodajemy aromat pomarańczowy i skórkę pomarańczową
- Na sam koniec dodajemy ubitą wodę po cieciorce i delikatnie miksujemy. Nada ona ciastu wilgotności i sprawi, że będzie lepiej rosło.
- Przelewamy ciasto do wysmarowanej blachy i pieczemy w temp. 180 stopni z termoobiegiem około 40-60 minut do suchego patyczka
- Ciasto wyciągamy z formy jak wystudzone. Posypujemy cukrem pudrem lub polewamy roztopioną gorzką czekoladą.
Dzień dobry, niestety nie mogę ryżu, czy maka ziemniaczana albo kokosowa mogłaby być zamiennikiem? No i kakao, czy może być Karob? Pozdrawiam serdecznie!