Bezglutenowe śniadanie bez gotowania, w 10 minut – makaron ryżowy, masło orzechowe i banan

Bezglutenowe śniadanie w 10 minut. Bez gotowania, tylko 3 składniki. Wygląda mało fotogenicznie, ale co z tego, skoro jest pyszne! I sycące. Sami spróbujcie.

Składniki na bezglutenowe śniadanie:

  • 1/4 paczki cienkiego makaronu ryżowego. Taki makaron zawsze warto mieć w domu na zapas. Kupując najlepiej wybrać ten, który wystarczy zalać na 5-7 minut gorącą wodą.
  • 1 banan
  • 2 łyżki masła orzechowego. Ja wybrałam z orzechów laskowych firmy Primavika. Przyznam, że jest jest nietanie, ale raz na jakiś czas warto sobie urozmaicić w ten sposób smaki. Można też użyć każdego, dowolnego masła orzechowego (jak mi się uda kupić spróbuję z pistacjowym).

masło orzechowe laskowe

 

Przygotowanie:

  • Makaron zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 5-7 minut pod przykryciem.
  • W miseczce rozgniatamy banana widelcem, dodajemy masło orzechowe i mieszamy. Powstrzymujemy się, żeby nie wyjeść mieszanki banana z masłem orzechowym.
  • Makaron dokładnie odcedzamy i mieszamy z masą bananowo – orzechową. Jeśli wyjedliśmy połowę masy warto dorobić;)
  • Można zrobić rano albo wieczorem, żeby zaoszczędzić te 10 minut.

bezglutenowe śniadanie

 

Smacznego!

Podobne wpisy

domowy syrop

Domowy syrop na odporność – najlepsze przepisy 

kokosanki bezglutenowe wegańskie

Kokosanki bez glutenu, wegańskie

zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana wegańska z bezglutenowym beszamelem.

krewetki z chorizo

Krewetki z chorizo z zielonym groszkiem(bez glutenu i nabiału)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.