Na lunch , Na śniadanie , Przekąski , Przepisy , Wszystkie
Bezglutenowe śniadanie w 10 minut. Bez gotowania, tylko 3 składniki. Wygląda mało fotogenicznie, ale co z tego, skoro jest pyszne! I sycące. Sami spróbujcie.
Składniki na bezglutenowe śniadanie:
- 1/4 paczki cienkiego makaronu ryżowego. Taki makaron zawsze warto mieć w domu na zapas. Kupując najlepiej wybrać ten, który wystarczy zalać na 5-7 minut gorącą wodą.
- 1 banan
- 2 łyżki masła orzechowego. Ja wybrałam z orzechów laskowych firmy Primavika. Przyznam, że jest jest nietanie, ale raz na jakiś czas warto sobie urozmaicić w ten sposób smaki. Można też użyć każdego, dowolnego masła orzechowego (jak mi się uda kupić spróbuję z pistacjowym).
Przygotowanie:
- Makaron zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 5-7 minut pod przykryciem.
- W miseczce rozgniatamy banana widelcem, dodajemy masło orzechowe i mieszamy. Powstrzymujemy się, żeby nie wyjeść mieszanki banana z masłem orzechowym.
- Makaron dokładnie odcedzamy i mieszamy z masą bananowo – orzechową. Jeśli wyjedliśmy połowę masy warto dorobić;)
- Można zrobić rano albo wieczorem, żeby zaoszczędzić te 10 minut.
Smacznego!