Dumna jestem z mojego wegańskiego i bezglutenowego beszamelu. Przypominam, że tradycyjnie ten sos składa się z masła, mleka i mąki. Trzeba więc było stworzyć przepis na wegański beszamel bez glutenu od nowa. Wszystko po to, żeby zrobić pyszny tort szpinakowy. Czytajcie i gotujcie!
Składniki na tort naleśnikowy ze szpinakiem:
- naleśniki usmażone według tego lub tego przepisu. Potrzebujemy 5-6 sztuk.
- paczka mrożonego szpinaku
- olej kokosowy do smażenia szpinaku
- przyprawy do szpinaku (sól, pieprz, gałka muszkatołowa, opcjonalnie czosnek, sok z cytryny)
Składniki na wegański beszamel
- 2 szklanki mleka roślinnego NIE SŁODZONEGO!
- 3 łyżki oleju kokosowego, najlepiej w tym przypadku rafinowanego bo nie ma posmaku kokosa (czubate)
- 2 czubate łyżki mąki ryżowej (jest neutralna w smaku)
- sól, ćwierć łyżeczki gałki muszkatołowej, 1 łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie:
- Szpinak (liście, nie rozdrobniony) poddusić na patelni w odrobinie wody i z olejem kokosowym żeby się rozmroził. Dodać przyprawy.
- Beszamel: w rondelku rozpuścić olej kokosowy i dodać mąkę. Szybko i dokładnie wymieszać aż powstanie gładka, płynna masa. Zdjąć z ognia i dolać mleko roślinne. Całość postawić na bardzo małym ogniu i cały czas mieszać aż masa zacznie się gotować. W międzyczasie dodać przyprawy. Mieszać należy trzepaczką, żeby sos miał gładką konsystencję. Chwilę pogotować i zdjąć z ognia. Jeśli uznamy, że jest za gęsty należy dolać napoju roślinnego. Powinien mieć konsystencję rzadkiego ciasta na naleśniki. Będzie gęstniał w procesie stygnięcia.
3. Przekładanie i pieczenie. Naleśnik kładziemy w okrągłej formie do ciasta, smarujemy sosem i kładziemy szpinak. Na szpinak znów kładziemy sos i następny naleśnik. I tak do momentu aż skończy się szpinak lub naleśniki. Ważne: ostatnia warstwa to naleśnik i na to sos. Pieczemy w 200 stopniach z termoobiegiem około 20 minut. Pod koniec można włączy górną grzałkę, żeby zrumienić beszamel na górze tortu.