Zamienniki glutenu – gdzie znajduje się gluten? Czym zastąpić gluten?

Zamienniki glutenu to jeden z najczęściej poszukiwanych tematów. Czym zastąpić gluten? I gdzie znajduje się gluten? Jeśli zaczynasz dietę bezglutenową koniecznie przeczytaj ten wpis!

Gdzie znajduje się gluten?

Aby dieta eliminacyjna była dietą zbilansowaną, należy pamiętać o podstawowej zasadzie: każdy wyeliminowany produkt należy zastąpić przynajmniej trzema, innymi, dozwolonymi produktami. Jeśli eliminacja polegać będzie wyłącznie na wyrzuceniu niedozwolonych składników pokarmowych z diety, w krótkim czasie można doprowadzić do jej zubożenia, a w konsekwencji – niedoborów. Zamienniki glutenu to przede wszystkim wartościowe ziarna, takie jak amarantus, quinoa, gryka, proso. Oprócz nich znajdziemy wiele innych rozwiązań, które pomogą przygotować bezglutenowy chleb czy naleśniki. Ale na początek sprawdźmy gdzie można znaleźć gluten?

Zboża zawierające gluten Produkty, które zawierają dane zboże
Pszenica (również dawne odmiany takie jak orkisz czy płaskurka i samopsza) Mąka pszenna, mąka pszenna razowa, mąka orkiszowa, makaron pszenny, wypieki na bazie mąki pszennej i orkiszowej: ciasta, pieczywo kasze: manna, kuskus, bulgur, kamut, bułka tarta, niektóre musli, ziarno orkiszu, płatki pszenne, płatki orkiszowe, pierogi, pyzy, naleśniki na bazie mąki pszennej, piwo
żyto Mąka żytnia i wszystkie wypieki na bazie mąki żytniej i zakwasu na tej mące, żurek (jeśli jest żytni),
jęczmień Kasze: jęczmienna, pęczak, perłowa, mazurska, mąka jęczmienna
owies Płatki owsiane, musli, mąka owsiana,

Tutaj pobierzesz listę ukrytych alergenów

czym zastąpić gluten

Zamienniki glutenu – czym zastąpić produkty z glutenem?

produkt zamiennik glutenu
Czym zastąpić gluten – Pieczywo Najlepszą alternatywą dla zwykłego pieczywa jest dobrej jakości pieczywo bezglutenowe, które można kupić w specjalistycznych piekarniach lub samodzielny wypiek chleba. Istotne jest jednak, aby do pieczenia wykorzystywać nie gotowe, bezglutenowe mieszanki, ale jednoskładnikowe mąki i kasze. Jeśli już korzystasz z mieszanek do wypieków pieczywa szukaj takich, które mają jak najmniej dodatków. Na diecie bezglutenowej warto też zmniejszyć ilość posiłków z pieczywem.
Czym zastąpić gluten- Mąka pszenna W sklepach znajdziemy bogaty wybór bezglutenowych mąk. Każda z nich ma inny smak i strukturę co wpływa na to do jakiego rodzaju potrawy będą najlepiej pasowały. Można kierować się takim podziałem:

·        Mąki bazowe (ryżowa, gryczana, jaglana, owsiana): uniwersalne jako baza do wypieków i różnych dań. Dość miałkie, ale nie tak jak drobne jak np. mąka ziemniaczana. Mają neutralny smak (z wyjątkiem gryczanej)

·        Mąki sklejające: (kukurydziana, ziemniaczana, z tapioki) bardzo drobno mielone, duża zawartość skrobi, więc dobrze kleją, ale podczas gotowania zamieniają się w kisiel, a ich zbyt duża ilość w wypieku sprawia, że ciasto jest ciężkie i zakalcowate.

·        Mąki ze strączków: (sojowa, z cieciorki) dość intensywne w smaku, mąka sojowa ma bardzo dobre właściwości sklejające, ale surowa, mieszana z ciastem ma charakterystyczny zapach. Mi on przypomina coś niedojrzałego;) Znika on po upieczeniu. Wymagają wymieszania z mąkami bazowymi są bowiem dość ciężkie i tłuste.

·        Mąki z orzechów + kasztanowa. Generalnie na mąkę da się zmielić wiele ziaren i orzechów. Mąki z orzechów (kokosowa, migdałowa, z orzechów laskowych) doskonale uszlachetnią smak wypieków czy naleśników, ale są bardzo tłuste i ciężkie, więc dobrze jest je zmieszać z mąką bazową.

Więcej na temat mąk przeczytasz tutaj

Czym zastąpić gluten – Makaron pszenny Makaron ryżowy, kukurydziany, gryczany. Ciekawą alternatywą są makarony wzbogacane ziarnem quinoa. Ostatnio w dobrych cenach pojawiły się także makarony ze strączków: grochowy, z soczewicy…
Czym zastąpić gluten- Słodycze (ciastka, wypieki) Owoce suszone i batony na bazie suszonych owoców, domowe bezglutenowe wypieki, gorzka czekolada
Czym zastąpić gluten – Płatki śniadaniowe Płatki śniadaniowe na bazie mąki pszennej (np. czekoladowe kulki, muszelki, kółeczka) można zastąpić płatkami kukurydzianymi (należy sprawdzić, czy w składzie nie ma słodu). Najlepiej wybierać musli i płatki bez cukru. Dobrą alternatywą są też ziarna ekspandowane   oraz domowa granola
Czym zastąpić gluten – Płatki owsiane Bezglutenowe płatki owsiane
Czym zastąpić gluten – Kasza: jęczmienna, bulgur, kuskus, manna Kasze naturalnie bezglutenowe: jaglana, gryczana, kukurydziana, ziarno amarantusa, komosa ryżowa (quinoa)

Konieczne przeczytaj o kaszach! Amarantus i Proso 

Czym zastąpić gluten – czy gotowe produkty bezglutenowe to dobry pomysł?

Na rynku bardzo wiele jest gotowych mieszanek i produktów bezglutenowych. Te certyfikowane znakiem przekreślonego kłosa dają gwarancję, że nie znajdują się w nich nawet śladowe ilości glutenu. Z drugiej strony wiele gotowych produktów ma bardzo złożony skład, pełen poplepszaczy i spulchniaczy.

Zanim wybierzesz się na zakupy zapoznaj się z artykułem:

  1. Śladowe ilości glutenu – komu szkodzą? 

  2. O składzie produktów bezglutenowych i zamiennikach glutenu przeczytasz tutaj

  3. Zamienniki glutenu i nie tylko – jakie produkty warto mieć w domu, żeby rozpocząć dietę eliminacyjną?

Podobne wpisy

nietolerancja histaminy

Nietolerancja histaminy – jak postępować z dietą i probiotykami?

naturalne probiotyki

Jak wybrać odpowiedni probiotyk?

ranking psychobiotykow

Ranking psychobiotyków- co wybrać?

probiotyki

Probiotyki wspierające zdrowie układu pokarmowego

2 thoughts on “Zamienniki glutenu – gdzie znajduje się gluten? Czym zastąpić gluten?”

  1. Do makaronów dodałabym również te ze strączków (soczewica, ciecierzyca, soja, fasole). Obecnie można takie kupić nawet w popularnych dyskontach spożywczych, nawet w bardzo dobrych cenach.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.