Naturalne suplementy diety, które wspomagają odporność 

wsparcie mikrobioty

Wspieraj naturalną odporność i wybieraj produkty spożywcze, których właściwości ochronią Cię przed infekcjami. Co istotne, korzystaj z dobrodziejstw natury nie tylko w sezonie jesienno-zimowym, ale przez cały rok. Poniżej znajdziesz naturalne suplementy diety i zestawienie składników, które powinny znaleźć się w codziennym menu zarówno osób dorosłych, jak i dzieci. Pamiętaj tylko aby dietę z uwzględnieniem tych naturalnych suplementów stosować regularnie, bo tylko wtedy daje ona rzeczywiście wzmacniający efekt.

 

Nie tylko zwiększona podatność na infekcje sygnalizuje o osłabionej odporności organizmu. Jeśli zmagasz się z przewlekłym zmęczeniem, brakiem koncentracji uwagi, problemami trawiennymi, obniżonym samopoczuciem, a nawet niekorzystnymi zmianami skórnymi, to znak, że Twój układ immunologiczny może potrzebować wsparcia. Sprawdź, jakie produkty spożywcze powinny znaleźć się na talerzu każdego dnia. Co ciekawe, większość z nich bez problemu znajdziesz w swojej kuchni. 

 

Natura, która wzmacnia organizm 

Zadaniem układu odpornościowego jest rozpoznanie patogenu, zwalczenie go oraz zapamiętanie, aby organizm nie podlegał destrukcji w przyszłości w wyniku jego działania. Na jego osłabienie wpływ ma wiele czynników, to na przykład przebyte choroby, lekoterapia, niewłaściwa dieta, stres. Na szczęście do dyspozycji masz znane od tysiącleci dobrodziejstwa natury, naturalne suplementy diety, wyciągi roślinne o wzmacniających właściwościach. Do produktów, które uznaje się za pożyteczne w ramach budowania odporności zalicza się:

  • czosnek, który zawiera allicynę o działaniu przeciwbakteryjnym i przeciwgrzybiczym, 
  • miód, który dostarcza bogactwo cennych witamin, takich jak A, C oraz E i wykazuje działanie antyoksydacyjne. Podobne właściwości ma pyłek pszczeli, 
  • tran, czyli olej pochodzący z wątroby ryb dorszowatych. W jego składzie znajdują się ogromne pokłady witaminy D i E oraz kwasów tłuszczowych, 
  • czarny bez, który ma działanie przeciwzapalne, uszczelnia naczynia krwionośne i pobudza produkcję cytokin odpowiedzialnych za wzmocnienie komórek odpornościowych, 
  • szałwia, która nazywana jest naturalnym antybiotykiem, zawiera witaminę C oraz PP, wykazuje też działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, 
  • jeżówka purpurowa, która nie tylko wzmacnia odporność, ale również regeneruje organizm, 
  • kiszonki, dzięki którym cukry proste ulegają rozkładowi do kwasu mlekowego. Ten z kolei stwarza doskonałe warunki do rozwoju dobroczynnych bakterii jelitowych i hamuje proces rozwoju bakterii gnilny. Zachowanie równowagi mikrobioty jelitowej ma ogromne znaczenie dla wspierania odporności organizmu, 
  • fermentowane produkty mleczne, które mają tak samo pozytywny wpływ na mikrobiotę jelitową, co kiszonki. 

Dieta to nie wszystko 

Należy zaznaczyć, że spożywanie odpowiednich produktów spożywczych może nie być wystarczające, aby móc cieszyć się wzmocnioną odpornością. Jeszcze lepsze efekty osiąga się, kiedy połączy się naturalną suplementację z konkretnymi czynnikami, jakie mają znaczenie dla codziennego trybu życia. Na obronę przed patogenami wpływ na również:

  • aktywność fizyczna, 
  • świeże powietrze, 
  • odpoczynek i dobra jakość snu, 
  • relaks, który niweluje poziom napięcia i stresu. 

 

Podobne wpisy

nietolerowanie laktozy

Nietolerancja laktozy – przyczyny, objawy, konsekwencje 

laktoza

Nietolerancja laktozy – skuteczna diagnostyka

nietolerancja histaminy

Dieta antyhistaminowa – produkty dozwolone i zabronione 

histamina

Nietolerancja histaminy – przyczyny, objawy leczenie 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.