Agar agar – wegański zamiennik żelatyny

Agar to substancja żelująca wytwarzana z krasnorostów (roślin). Jest bezbarwna i bezzapachowa. Uznawana za wegański zamiennik żelatyny. Najczęściej występuje w postaci proszku, granulatu, pasków lub przeźroczystych płatów. Coraz częściej w marketach można spotkać np. galaretki z agarem zamiast żelatyny. Można go także kupić jako samodzielny produkt w sklepach ze zdrową żywnością. Dlaczego warto go używać zamiast żelatyny i co musisz o nim wiedzieć?

Agar na diecie

Agar jest uznawany za bardzo dobry składnik diety odchudzającej. Po pierwsze nie zawiera żadnych kalorii. Po drugie w zimnej wodzie pęcznieje i ma właściwości przeczyszczające jelita. W gorącej wodzie natomiast agar rozpuszcza się, żeby potem stężeć jak galaretka. W skład agaru wchodzą: polisacharydy, błonnik, jod, witamina K, E, B6, kwas foliowy.

Zastosowanie agaru w kuchni

Stosuje się go jako substancję żelującą do wytwarzania różnego rodzaju galaretek. Może być też dodatkiem do domowych przetworów owocowych.

Ciekawostka: Jako dodatek do żywności oznaczany jest symbolem E406

Dlaczego agar  zamiast żelatyny? Po pierwsze jest to produkt wegański, co już samo w sobie stanowi wartość. Jest jednak jeszcze jeden powód: agar agar nie ma smaku ani zapachu. Bardzo wiele osób nie lubi zapachu żelatyny wieprzowej. Gotowe galaretki często mają dużo dodatków smakowych i zapachowych aby ten zapach stłumić. Agar nie ma żadnego smaku ani zapachu.

Sposób użycia agaru

Agar należy rozpuszczać w płynach: w wodzie, wywarach warzywnych, sokach, mleku.  Najpierw należy namoczyć go w niewielkiej ilości zimniej wody żeby spęczniał.  Dotyczy to przede wszystkim agaru w płatkach. Nie trzeba zostawiać go na długo – zaledwie kilka minut. Tak przygotowany agar dodaje się bezpośrednio do gotującego się płynu, zagotowuje i zostawia do stężenia. Istotną informacją jest to, że podczas tężenia nie powinno się mieszać płynu ani ruszać naczyniem, gdyż spowoduje to rozdzielenie się agaru od wody. W tym jest on nieco trudniejszy do przygotowania od galaretki na bazie żelatyny.

Ciekawostka: płynem z agarem można zalewać owoce i warzywa, jednak niektóre z nich mogą spowodować, że galaretka się nie zetnie. Są to brzoskwinie, kiwi, mango, papaja, ananas, figa i szpinak.

Jakie proporcje na galaretkę z agaru?

Proporcje agaru zależą od tego jaką galaretkę chcemy otrzymać. Do delikatnej galaretki deserowej dodajemy 2 łyżeczki agaru na 1 litr płynu. Jeśli chcemy, żeby galaretka była sztywna dodajemy 3 łyżeczki agaru na 1 litr płynu. Jeśli za pierwszym razem nie uda się uzyskać pożądanej konsystencji można go podgrzewać nawet kilkukrotnie i dodać więcej agaru jeśli jest zbyt rzadka lub wody jeśli jest za gęsta.

Przepis na galaretkę z agarem? Zajrzyj tutaj! Galaretka o smaku grzańca będzie idealna!

Podobne wpisy

ranking colostrum najlepsze colostrum

Ranking colostrum 2022 – jakie jest najlepsze colostrum?

śladowe ilości glutenu

Czy śladowe ilości glutenu szkodzą? Celiakia, alergia i inne.

wszystko śmierdzi

Dlaczego wszystko śmierdzi? Po covid! Zaburzenia węchu i smaku po koronawirusie

czy owies ma gluten

Czy owies ma gluten? Owies na diecie bezglutenowej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *