Przepis na Wielkanoc, ale nie tylko. Ja przyznam, że babkę zjadam chętnie i bez okazji. Przedstawiam przepis: prosta babka bez glutenu i wegańska. Ozdoby pozostawiam Waszej inwencji:)
Babka wielkanocna bezglutenowa – składniki suche:
- 1 szklanka mąki sojowej
- pół szklanki maki ryżowej
- pół szklanki mąki kukurydzianej
- 1.5 szklanki cukru (lub 1 szklanka ksylitolu) Można dać odrobinę mniej
- 1 łyżeczka sody + 2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
Babka wielkanocna bezglutenowa – składniki mokre:
- 3 łyżeczki mielonego siemienia zalanego połową szklanki gorącej wody wody
- pół szklanki oleju o neutralnym smaku
- pół szklanki mleka ryżowego dopełnionego połową szklanki gorącej wody
- ubita woda po cieciorce (więcej informacji w przepisie o bezach)
Przygotowanie:
Wszystkie suche składniki mieszamy w dużej misce. Po kolei dodajemy do nich (cały czas mieszając):
- siemię lniane + olej
- mleko ryżowe wymieszane z wodę
- ubitą wodę po cieciorce (mieszamy delikatnie)
Masę przekładamy do formy na babkę i pieczemy około 40-60 minut (lub do suchego patyczka) w 180 stopniach z termoobiegiem. Ciasto wyciągamy z formy po wystudzeniu.
Czy mąkę sojową mogę zastąpić jaglaną lub zimniaczaną? w jakich proporcjach?
Dzień dobry, można zastąpić sojową, ale wówczas np pół szklanki jaglanej i pół szklanki zieniaczanej. Sama jaglana będzie za sucha