Babka wielkanocna bezglutenowa (bez mleka, jajek, wegańska)

Przepis na Wielkanoc, ale nie tylko. Ja przyznam, że babkę zjadam chętnie i bez okazji. Przedstawiam przepis: prosta babka bez glutenu i wegańska. Ozdoby pozostawiam Waszej inwencji:)

Babka wielkanocna bezglutenowa – składniki suche:

  • 1 szklanka mąki sojowej
  • pół szklanki maki ryżowej
  • pół szklanki mąki kukurydzianej
  • 1.5 szklanki cukru (lub 1 szklanka ksylitolu) Można dać odrobinę mniej
  • 1 łyżeczka sody + 2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego

Babka wielkanocna bezglutenowa – składniki mokre:

  • 3 łyżeczki mielonego siemienia zalanego połową szklanki gorącej wody wody
  • pół szklanki oleju o neutralnym smaku
  • pół szklanki mleka ryżowego dopełnionego połową szklanki gorącej wody
  • ubita woda po cieciorce (więcej informacji w przepisie o bezach)

Przygotowanie:

Wszystkie suche składniki mieszamy w dużej misce. Po kolei dodajemy do nich (cały czas mieszając):

  • siemię lniane + olej
  • mleko ryżowe wymieszane z wodę
  • ubitą wodę po cieciorce (mieszamy delikatnie)

Masę przekładamy do formy na babkę i pieczemy około 40-60 minut (lub do suchego patyczka)  w 180 stopniach z termoobiegiem. Ciasto wyciągamy z formy po wystudzeniu.

 

 

 

Podobne wpisy

domowy syrop

Domowy syrop na odporność – najlepsze przepisy 

kokosanki bezglutenowe wegańskie

Kokosanki bez glutenu, wegańskie

zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana wegańska z bezglutenowym beszamelem.

krewetki z chorizo

Krewetki z chorizo z zielonym groszkiem(bez glutenu i nabiału)

2 thoughts on “Babka wielkanocna bezglutenowa (bez mleka, jajek, wegańska)”

    1. Dzień dobry, można zastąpić sojową, ale wówczas np pół szklanki jaglanej i pół szklanki zieniaczanej. Sama jaglana będzie za sucha

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.