Bezglutenowe ciasteczka, które wyglądają i smakują jak oreo? Tak! Są bardziej kruche niż oryginał, ale smak jest rewelacyjny. Do tego nadzienie z kremu jaglanego z wanilią – pycha! Sami spróbujcie.
Bezglutenowe ciasteczka oreo – składniki
Ciasteczka:
- 3 czubate łyżki oleju kokosowego
- 3 łyżki daktylowego syropu
- 3 łyżki masła orzechowego
- pół szklanki mąki jaglanej
- pół szklanki kakao
- pół łyżeczki proszku do pieczenia bg
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 3 łyżki cieciorki z puszki
Krem:
- szklanka mleka roślinnego
- 75 gram kaszki jaglanej instant
- 3 łyżki mąki koksowej
- 2 łyżki czubate oleju kokosowego
- aromat waniliowy
Bezglutenowe ciasteczka oreo – przygotowanie
- Wszystkie składnik na ciasto umieścić w misie blendera (taki z ostrzem w kształcie S) i dokładnie wyrobić lub wyrobić ręcznie jak ciasto kruche (z tym, że cieciorka musi być zmielona). Następnie włożyć do lodówki na około 1 godzinę lub do zamrażarki na pół godziny
- Mleko roślinne zagotować i wsypać kaszkę instant. Przestudzić, dodać mąkę kokosową, olej kokosowy, aromat i dokładnie zmielić. Zostawić do wystudzenia.
- Schłodzone ciasto rozwałkować podsypując mąką. Wycinać koła. Jeśli macie stempelki można wycisnąć wzorek, ale lepiej robić to już po przełożeniu ciasteczek na blachę wyłożoną papierem. Piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem.
- Ciasteczka dobrze wystudzić i przełożyć kremem jaglanym
Można czymś zamienić cieciorkę?
fasolą białą z puszki