Bezglutenowe drożdżówki cynamonowe wydały mi się idealnym podwieczorkiem na sobotnie popołudnie. Ośmielona przepisem na pączusie, które wyszły świetnie zdecydowałam, że batat doskonale się nada także w przepisie na drożdżówki. Co z tego wyszło?
Bezglutenowe drożdżówki cynamonowe – składniki
Zaczyn:
- 2 opakowania suszonych drożdży lub 25 g świeżych
- 1/3 szklanki mleka kokosowego z kartonu, tłustego, podgrzanego i wymieszanego z odrobiną ciepłej wody
- łyżeczka cukru
- 2 łyżki mąki ryżowej
Wszystkie składniki na zaczyn dokładnie wymieszać i zostawić w ciepłym miejscu na 15-20 minut. Warto zrobić zaczyn nawet z drożdży suszonych, bo lepiej podnoszą wówczas ciasto bezglutenowe.
Pozostałe składniki na ciasto:
- ugotowany, wystudzony i rozgnieciony duży batat
- 3/4 szklanki mleka kokosowego
- 1/4 szklanki oleju roślinnego
- 1/2 szklanki ksylitolu
- półtorej szklanki mąki ryżowej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej, aromat waniliowy
Do posmarowania bułeczek w środku i na zewnątrz:
- 4 łyżki oleju kokosowego
- 4 łyżki syropu daktylowego (lub miodu jeśli nie musi być wegańskie)
- 1 czubata łyżka cynamonu
Olej kokosowy rozpuścić, dodać syrop daktylowy i cynamon, wymieszać.
Bezglutenowe drożdżówki cynamonowe – przygotowanie
- Do zaczynu dodać mleko kokosowe, olej, ksylitol, aromat i prawie całą mąkę. Dokładnie wyrobić ciasto rękami lub w maszynie. Ciasto powinno być miękkie, ale dać się formować. Jeśli potrzeba dodać więcej mąki. Zostawić je na około 1 godzinę w ciepłym miejscu pod przykryciem.
- Blat lub stolnicę posypać mąką, wyłożyć ciasto i rozwałkować, ale nie bardzo cienko, na około 5 cm. Warto sprawdzić czy ciasto odkleja się od blatu, bo będziemy je zawijać.
- Środek ciasta posmarować przygotowaną mieszanką cynamonową zostawiając kilka łyżeczek na pokrycie bułeczek na zewnątrz.
- Zawinąć ciasto jak dużą roladę i pokroić na plastry, każdy po ok. 3 cm.
- Plastry poukładać na płasko na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować resztą mieszanki cynamonowej. Posmarowane bułeczki włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 20 minut.
- Gotowe bułeczki wystudzić. Można przekroić i podawać z dżemem albo kremem czekoladowym np. z daktyli.
Coś zamiast drożdży? ????
Nie testowałam, ale mam w planach:)
Jakie mleko zamiast kokosowego? Może być sojowe?
Tak