Bezglutenowe kopytka z batatów z dodatkiem tymianku i czarnuszki. Zobacz film i przepis krok po kroku!
Bezglutenowe kopytka z batatów z tymiankiem – składniki
- 1,5 szklanki puree z batatów. Mniej więcej tyle wychodzi z 2 ugotowanych batatów.
- 3/4 szklanki mąki ryżowej drobno zmielonej + ok 1/4 do wysypania na stół podczas wyrabiania
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
- pół szklanki amarantusa ekspandowanego – zobacz wpis i film o ziarnach ekspandowanych!
- pół łyżeczki soli + 2 gałązki tymianku + 3 łyżeczki czarnuszki
- Woda do gotowania + pół łyżeczki soli
Bezglutenowe kopytka z batatów z tymiankiem – przygotowanie
- Do puree dodać wszystkie składniki i zagnieść ciasto.
- Na stolnicy albo blacie wysypać mąkę, ciasto zagnieć ponownie, wałkować i kroić na kopytka o długości około 3 cm.
- Wrzucać partiami do osolonej wody. Gotować około 5 minut, odcedzić.