Bezglutenowe pierniczki (bez mleka, bez jajek)

Rano obudziło mnie „czy możemy już wycinać ciasteczka?” Nieopatrzenie rzuciłam dzień wcześniej, że będziemy robić pierniczki. I że mam foremki. I że młody będzie wycinał. Pierniczki były zaplanowane na wieczór, ale musiałam przesunąć termin na popołudnie. Wczesne popołudnie. Bo młody nie dał by żyć. Więc jeśli macie w domu amatora wycinania ciastek to zróbcie mu te pierniczki. Są szybkie i bezproblemowe.

Składniki:

  • szklanka orzechów nerkowca namoczonych przez noc w przegotowanej wodzie
  • 3 czubate łyżki miodu. W przypadku alergii na miód można dać 4 łyżki syropu ryżowego
  • 3 łyżki syropu daktylowego
  • 1/4 szklanki oleju (ja użyłam rzepakowego o smaku masła)
  • 1 szklanka mąki jaglanej
  • 1/2 szklanki mąki ryżowej
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • mała łyżeczka sody
  • przyprawy do piernika

Przygotowanie:

  1. Składniki połączyć ze sobą i wyrobić ciasto. Powinno być zbite w kulkę.
  2. Schłodzić w lodówce około 30 minut.
  3. Wałkować po kawałku na blacie oprószonym mąką.
  4. Wycinać kształty
  5. Piec około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Gotowe!

Więcej przepisów znajdziesz tutaj!

Podobne wpisy

domowy syrop

Domowy syrop na odporność – najlepsze przepisy 

kokosanki bezglutenowe wegańskie

Kokosanki bez glutenu, wegańskie

zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana wegańska z bezglutenowym beszamelem.

krewetki z chorizo

Krewetki z chorizo z zielonym groszkiem(bez glutenu i nabiału)

8 thoughts on “Bezglutenowe pierniczki (bez mleka, bez jajek)”

  1. uwielbiam je, robiłam kilka razy, sa pyszne 🙂 robię z lukrem i posypuje posiekanymi orzechami włoskimi, mniam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.