Rano obudziło mnie „czy możemy już wycinać ciasteczka?” Nieopatrzenie rzuciłam dzień wcześniej, że będziemy robić pierniczki. I że mam foremki. I że młody będzie wycinał. Pierniczki były zaplanowane na wieczór, ale musiałam przesunąć termin na popołudnie. Wczesne popołudnie. Bo młody nie dał by żyć. Więc jeśli macie w domu amatora wycinania ciastek to zróbcie mu te pierniczki. Są szybkie i bezproblemowe.
Składniki:
- szklanka orzechów nerkowca namoczonych przez noc w przegotowanej wodzie
- 3 czubate łyżki miodu. W przypadku alergii na miód można dać 4 łyżki syropu ryżowego
- 3 łyżki syropu daktylowego
- 1/4 szklanki oleju (ja użyłam rzepakowego o smaku masła)
- 1 szklanka mąki jaglanej
- 1/2 szklanki mąki ryżowej
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- mała łyżeczka sody
- przyprawy do piernika
Przygotowanie:
- Składniki połączyć ze sobą i wyrobić ciasto. Powinno być zbite w kulkę.
- Schłodzić w lodówce około 30 minut.
- Wałkować po kawałku na blacie oprószonym mąką.
- Wycinać kształty
- Piec około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Czy szklanka orzechów jest przed czy po namoczeniu?
Przed namoczeniem. Pozdrawiam
bardzo dobre 🙂 robiłam juz kilka razy i zawsze wychodza, piekę 8 minut 🙂
polecam!
Bardzo się cieszę:)
uwielbiam je, robiłam kilka razy, sa pyszne 🙂 robię z lukrem i posypuje posiekanymi orzechami włoskimi, mniam 🙂
Bardzo mnie to cieszy
Czy nerkowce mozna zastapic czyms innym? (nie jem nerkowcow, migdalow i orzechow laskowych)
tahini z sezamu można spróbować