Bezglutenowe placuszki bananowe to generalnie jeden z najłatwiejszych do zrobienia przepisów na szybkie śniadanie czy kolację. Kilka składników, mikser, patelnia – i gotowe! Nie potrzebujesz zamienników jajka ani nawet siemienia lnianego. Banan wystarczająco dobrze sklei placuszki.
Bezglutenowe placuszki bananowe możesz podać z dowodnymi dodatkami. Szczególnie polecam:
- domowe dżemy, kofitury
- świeże owoce sezonowe
- Suszone owoce i orzechy
- Wegańską polewę czekoladową —> PRZEPIS
- Bita śmietanka kokosowa
- mus jabłkowy lub inny mus owocowy
A sam przepis?
Bezglutenowe placuszki bananowe – składniki na około 5-6 placuszków.
- 2/3 szklanki mleka roślinnego dowolnego
- 2 czubate łyżki mąki z ciecierzycy (jeśli nie macie albo nie możecie może być jaglana, sojowa, gryczana)
- 1 czubata łyżka mąki kukurydzianej (lub ziemniaczanej, ale kukurydziana lepsza)
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki soku z cytryny
- pół banana
- olej do smażenia
Bezglutenowe placuszki bananowe – przygotowanie
- Wszystkie składniki zmiksować
- Ciasto wylewać na rozgrzany olej
- Placuszki smażyć aż uzyskają złoty kolor. Przewracać je dopiero jak się zarumienią z jednej strony.
- Odsączyć na papierze nadmiar oleju, przestudzić, podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Okropny przepis! Ciasto jest lejące się, jak na naleśniki. Placki przypalają się. Nie polecam!!
Bardzo mi przykro, że się nie udały:( Wiele rzeczy wpływa na ostetczny wynik jeśli chodzi o bezglutenowe przepisy. Tutaj wpis o tym: https://dietaeliminacyjna.pl/porazki-kulinarne-jak-uratowac-ciasto/