Bezglutenowe placuszki kakaowe z jabłkiem to kolejny przepis, który pokazałam Wam na moim filmie na kanale O,choroba. Szybkie, często zastępują mi kanapki na śniadanie albo kolacje. Pamiętajcie, że w filmie pokazuję i daję porady na temat tego jak przygotowywać naleśniki i placuszki bez glutenu i jajek. A proporcje znajdziecie tutaj!
Bezglutenowe placuszki kakaowe z jabłkiem (4 sztuki) – składniki
- 3/4 szklanki napoju roślinnego
- 2 łyżki mąki gryczanej
- 1 łyżka mąki ryżowej
- pół łyżki mąki ziemniaczanej
- pół łyżki płaskiej mielonego siemienia lnianego
- czubata łyżka kakao
- łyżka syropu daktylowego lub pół banana
- pół jabłka
- olej do smażenia
Oczywiście na więcej placuszków możecie normalnie zwiększać te proporcje. U mnie tyle mieści się w naczynku którego używam do mieszania:)
Bezglutenowe placuszki kakaowe z jabłkiem (4 sztuki) – przygotowanie
- Wszystkie składniki oprócz jabłka zmiksować ze sobą. Ja używam młynka do ziaren kenwood, ale możecie użyć też np. blendera do koktajli albo ręcznego miksera.
- Jabłko obrać, pokroić w plastry
- Rozgrzać olej na patelni, smażyć małe placuszki kładąc na każdym cząstki jabłka.
Jak to robię? Zobacz film! Placuszki robię pod koniec filmu, po naleśnikach🙂