Komu bezglutenowe wypieki nie chcą się udać, kto nie ma czasu na pieczenie przed świętami, kto chce szybko mieć smaczne ciasto które zje bez wyrzutów sumienia – ten robi bezglutenowy mazurek bez pieczenia, bez nabiału, bez jajek.
Bezglutenowy mazurek kawowy – składniki (na format blachy o wymiarach kartki A4):
Spód:
- 100 gram migdałów namoczonych kilka godzin (najlepiej przez noc)
- 10o gram daktyli suszonych namoczonych około godziny w gorącej wodzie
- 3/4 szklanki płatków owsianych bezglutenowych zalanych gorącą wodą i zostawionych minimum na 10 minut.
- 2 łyżki syropu daktylowego (lub melasy z buraka, syropu z agawy, ryżowego)
Krem:
- 2 puszki mleka kokosowego dobrej jakości (min 60% miąższu z kokosa)
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Na ozdoby:
- marcepan lub: roztopiona czekolada, płatki migdałowe, kakao… o naturalnych ozdobach przeczytasz tutaj
Ja zrobiłam ozdoby z marcepanu. Jajeczka posypałam herbatą matcha, kuleczki do bazi cukrem pudrem a gałązki kawą.
Przygotowanie
Spód:
W blenderze zmiksować migdały i daktyle. Nie musi być bardzo drobno – będzie przyjemnie chrupało. W dużej misce zagnieść namoczone płatki ze zmiksowanymi migdałami, daktylami i melasą. Wyłożyć blachę papierem i rozłożyć masę na blaszce. Spód schłodzić na czas robienia kremu w zamrażarce.
Krem:
Ubić mleko kokosowe. Jak to zrobić poprawnie znajdziesz tutaj. Kawę rozpuszczalną rozpuścić w około 2 łyżkach gorącej wody. Musi być gęsta, ale dobrze rozpuszczona. Przestudzić i połączyć z masą kokosową delikatnie miksując. Masę wyłożyć na schłodzony spód. Ozdobić i schłodzić w lodówce.
Smacznego!
Inne świąteczne przepisy znajdziesz tutaj.
Czy zamiast płatków owsianych mogę użyć mąki koksowej/wiórków kokosowych?
Namoczone płatki owsiane pełnią tu rolę kleju. Obawiam się, że wiórki kokosowe mogą nie skleić spodu dostatecznie. Ale jeśli doda się rozgniecionego banana + więcej melasy i podpiecze około 15 minut a następnie schłodzi to powinno zadziałać:) A może ugotowane na bardzo gęsto płatki jaglane jeśli owiec jest wykluczony?
Niestety kasze i mąki bezglutenowe z wyjątkiem kokosowej, kasztanowej i migdałowej są wykluczone 🙁 ale dziękuje za rade, spróbuje i może się uda 🙂
Proszę dać znać jak wyszło:)
A co by Pani zaproponowała do kremu zamiast kawy? Chce żeby moja niespełna 2 letnia córeczka zjadla mazurka a z kawą to nie bardzo:/
Krem można aromatyzować np. wanilią (z laski wanilii wyciągamy ziarenka i dodajemy do masy), otartą skórką z pomarańczy lub cytryny (najlepiej bio, szczególnie jeśli ktoś jest alergikiem). Można też po prostu lekko posłodzić masę kokosową a na koniec posypać kakaem albo płatkami migdałowymi. Pozdrawiam!
Serio?? „Kakaem”??Może jeszcze kakałem?
kakao się nie odmienia pani copywriterko.
Dziękuję za uwagę:) Czy mazurek smakował?
Niestety nie mogę migdałów, czy mogą być np. orzechy włoskie, laskowe albo nerkowce?
Pozdrawiam serdecznie!
Oczywiście, mogą:)
PS. Zapomniałam jeszcze czy mleko kokosowe „własnej roboty” da się Ubić? Nie mogę gumy guar…
Nie da się raczej. Chyba, żeby zrobić je bardzo tłuste, ale nie mam na to przepisu. A próbowała Pani mleka Aroy-D. Są w Piotrze i Pawle, nie mają gumy guar
Pięknie dziękuję za odpowiedź, niestety sklepu Piotr i Paweł nie ma w okolicy… Ale miło wiedzieć, że jest tam takie mleko… Pozdrawiam serdecznie!
Mleko udało się kupić, więc jeszcze upewnię się co do pojemności: do przepisu potrzebne są 2 puszki po 400ml? Jakiej wielkości blaszka? Pozdrawiam, Ania