Przepis na bezglutenowy obiad z całodziennego menu w ramach testowania programu KcalMar. Podaję proporcje na 2 porcje. Przepis jest ciekawy i wychodzi go zaskakująco sporo:) Kukurydzę można z powodzeniem zastąpić innym warzywem np. papryką. Nieczęsto daję dania mięsne, bo staram się je ograniczać. Tym razem robię wyjątek, ponieważ chcę się trzymać obliczeń z diety. Jednakże kurczak jest w tym przepisie oddzielnie, więc nic nie stoi na przeszkodzie aby go zastąpić jakimś niemięsnym kotletem np z soczewicy.
Składniki na kurczaka z kaszą quinoa z warzywami
- 2 łyżki oliwy do smażenia (lub oleju kokosowego)
- 120 gram fasolki szparagowej
- 10 łyżek komosy ryżowej (quinoa) białek
- 1 marchew
- 3 łyżki kukurydzy z puszki (może być zamiast tego np. papryka pokrojona)
- 6 sztuk pomidorów koktajolowych
- przyprawy: sól, pieprz, świeże zioła (ja dałam kolendrę i szczypiorek)
- 200 gram piersi z kurczaka (filet, najlepiej bio)
Przygotowanie:
- Kaszę quinoa zalać 1,5 szklanki wody i gotować około 20 minut. Jeśli woda się wygotuje to dolać trochę. Quinoa powinna być lekko miękka, delikatnie przeźroczysta.
- fasolkę i marchewkę ugotować na parze
- Do kaszy quinoa dodać sól, pieprz, marchewkę, kukurydzę, pomidorki, kolendrę i dobrze wymieszać
- Pierś z kurczaka podzielić na kawałki, przyprawić i przygotować na grillowej patelni na oliwie. Ja użyłam do niej przyprawy „suszone pomidory z czosnkiem”.
Całe menu możesz zobaczyć tutaj