Najszybszy, najprostszy deser albo drugie śniadanie – budyń jaglany. Tutaj na mleku ryżowym, z mąką jaglaną i pomarańczowym siemieniem lnianym. Gotowy w 5 minut.
Składniki na budyń jaglany:
- 1,5 szklanki mleka ryżowego (moje było słodkie, więc nie dodawałam cukru. Można dosłodzić budyń dowolnym naturalnym słodzikiem: stewa, ksylitol, syrop ryżowy itp.)
- 3 łyżeczki mąki jaglanej (czubate)
- 1 łyżeczka czubata mielonego siemienia lnianego pomarańczowego. Jeśli nie mamy smakowego siemienia można użyć zwykłego mielonego i do budyniu dodać np. skórkę z pomarańczy czy ekstrakt waniliowy.
- dowolny dżem lub sok (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Zagotować szklankę mleka ryżowego. W pozostałej połowie szklanki mleka wymieszać mąkę i siemię lniane. Wlać do gotującego się mleka i mieszając gotować jeszcze przez chwilę, aż zgęstnieje. Przelać do miseczki, zostawić do wystygnięcia. Podawać z dowolnymi dodatkami: dżemem, sokiem, owocami. Smacznego!