Bułki bezglutenowe to ciężkie zadanie, szczególnie jeśli nie chce się korzystać z gotowych mieszanek do pieczenia. Opracowanie własnej, uniwersalnej mieszanki bezglutenowej jest dość trudne, z kilku powodów: mąki mają różne właściwości, są różnie mielone (drobniej lub grubiej) itd. O mąkach bezglutenowych sporo pisałam tutaj, można zajrzeć. Tymczasem przepis na bezglutenowe bułki drożdżowe. Ciasto wymaga pewnej cierpliwości, ale da się zrobić:)
Bułki bezglutenowe drożdżowe – składniki
Zaczyn:
- 50 gram świeżych drożdży
- 1/3 szklanki mleka sojowego (lub innego roślinnego)
- szczypta cukru
- łyżka mąki ryżowej
Ciasto
- przygotowany zaczyn
- 1 szklanka mąki ryżowej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 1/2 szklanki mąki gryczanej
- szklanka ciepłej wody
- 1/2 szklanki oleju kosowego lub innego
- puszka cieciorki + 1/3 szklanki dowolnego oleju + odrobina wody
- łyżeczka soli
Bułki bezglutenowe drożdżowe – przygotowanie zaczynu
- Mleko roślinne delikatnie podgrzać.
- W podgrzanym mleku rozpuścić drożdże, dodać cukier i mąkę, wymieszać
- Zaczyn pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. proponuję zrobić to od razu w misce w której będziemy wyrabiać ciasto bo zczzyn rośnie dość spory. Trzeba poczekać około 1/2 godziny.
Bułki bezglutenowe drożdżowe – przygotowanie ciasta
- Do zaczynu dodać mieszankę mąk, zostawiając trochę mąki gryczanej i olej kokosowy
- Zacząć wyrabiać ciasto dodając powoli wodę. Ja wyrabiałam w maszynie z mieszadłem w kształcie haka.
- Zostawić na około 1 h do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
- Zmiksować cieciorkę z olejem i odrobiną wody.
- Masę z cieciorki dodać do masy, ponownie wyrobić, zostawić do wyrośnięcia na kolejną godzinę.
- Jeśli masa jest zbyt rzadka żeby robić z niej bułeczki dodać więcej mąki gryczanej. Masa nie powinna być mocno zbita i twarda.
- Z masy odrywać po kawałku ciasta, formować bułeczki, naciąć i zostawić na blasze jeszcze przez około 1/2 h do wyrośnięcia, najlepiej przykrywając czystą ściereczką.
- Piec około pół godziny w 200 stopniach z termoobiegiem.
- Ważne! Bułeczki (jak to pieczywo bezglutenowe) najlepsze są na świeżo, lekko ciepłe. Jeśli nie planujemy ich zjeść od razu warto część zamrozić a potem odpiekać w miarę potrzeb.
Smacznego!
Witam 🙂 jakiej mąki mogę użyć zamiast mąki ryżowej? Dziękuje za odpowiedź 🙂
jaglanej