Ciasto bananowe które zrobisz w kilka minut (+ czas pieczenia). Bez glutenu i nabiału.
Ciasto bananowe – składniki (na jedną, podłużną keksówkę)
- 2 dojrzałe banany (1 do ciasta i 1 do ozdoby
- pól szklanki mąki ryżowej + pół szklanki mąki gryczanej + 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
- 1/3 szklanki oleju
- 1/3 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
- Szklanka soku owocowego ciepłego lub ciepłej kawy (ok 200 ml)
- 2 czubate łyżki kakao
- kilka kostek gorzkiej czekolady
Jeśli chcesz aby ciasta było więcej (np. na większą blachę) to musisz podwoić składniki
Ciasto bananowe – przygotowanie
- W misie blendera umieść: banana, siemię lniane, olej i cukier. Całość dobrze i dokładnie zmiksuj. Jeśli nie masz blendera z misą możesz użyć ręcznego.
- Dodaj suche składniki: mąki, kakao, proszek do pieczenia – zmiksuj ponownie na gładką masę. Możesz też wymieszać mikserem.
- Miksując wlewaj powoli sok lub kawę aż do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji.
- Wylej ciasto do formy. Na górze ułóż pokrojonego na kawałki banana i posyp startą lub pokrojoną czekoladą
- Piecz w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem około 30 minut lub do suchego patyczka.
Po co ten napój? Ciasta bezglutenowe są zwykle dość suche. Dodanie ciepłego napoju sprawia, że są wilgotniejsze
Smacznego!