Ciasto bez pieczenia to coś, co tygryski które z pieczeniem są na bakier lubią najbardziej. Zakalec się nie zrobi, piekarnik nie jest potrzebny – wszystko pysznie. Poniżej przepis na trzy warstwowe, wegańskie ciasto z masy ryżowej, na spodzie gryczanym z galaretką z jabłek.
Składniki:
spód do ciasta:
- pół szklanki płatków gryczanych
- 1/2 szklanki poppingu z prosa
- 1 banan
- pół tabliczki czekolady gorzkiej, bez mleka
Masa ryżowa:
- 1 szklanka ryżu + dwie szklanki wody
- 200 gram namoczonych przez noc orzechów nerkowca
- 1/4 szklanki cukru lub trochę mniej ksylitolu
- aromat waniliowy
Galaretka
- 300 ml prażonych jabłek
- 2 wegańskie galaretki (ja użyłam pomarańczowych marki Amylon na bazie agaru)
Przygotowanie:
- Płatki gryczane, popping zmiksować z bananem i roztopioną czekoladą w malakserze. Wyłożyć na spód formy
- Ryż ugotować, zmiksować z namoczonymi nerkowcami, cukrem, aromatem. Przestudzić i wyłożyć na spód
- Galaretki rozpuścić w niewielkiej ilości zimnej wody i dodać do gotujących się jabłek. Chwilę pogotować, przestudzić, wyłożyć na górę ciasta.
Całość schłodzić przez noc w lodówce.
Smacznego