Wegańskie ciasto bezglutenowe: trzy warstwy, ale nie aż tak dużo pracy. Pieczemy tylko spód, więc nie ma szans, żeby się nie udało. Innymi słowy- całkiem proste, ale efektowne ciasto bezglutenowe z kaszy jaglanej.
Składniki:
Spód:
- 1 szklanka kaszy jaglanej (suchej). Po ugotowaniu ok 2,5 szklanki.
- 1 banan
- 3/4 szklanki mąki jaglanej
Warstwa marchewkowo – jabłkowa
- 3 duże marchewki
- 2 jabłka
- sok wyciśnięty z jednej dużej lub dwóch małych pomarańczy
- pół łyżeczki agaru (lub 1 łyżka czubata żelatyny)
- 1 łyżeczka cynamonu
- pół łyżeczki imbiru mielonego
Warstwa biała
- 1 puszka schłodzonego mleka kokosowego
Przygotowanie:
Spód
Kaszę jaglaną ugotować. Do lekko przestudzonej dodać banana i zmiksować końcówką do puree lub zwykłą. Dodać mąkę i wyrobić ciasto. Będzie delikatnie klejące, ale zwarte. Wyłożyć spód formy papierem do pieczenia i wylepić ciastem. Piec ok 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Warstwa marchewkowo – jabłkowa
Marchewki obrać i pokroić na kawałki. Zalać niewielką ilością wody i gotować na małym ogniu aż zmiękną cztęsto mieszając. W razie potrzeby dolewać wody. Marchewki nie powinny być rozgotowane, ale powinny móc dać przekroić się widelcem. Pod koniec dodać obrane i pokrojone jabłko, przyprawy i sok z pomarańczy. Wszystko zmiksować na gładką masę. Do masy dodać agar rozpuszczony w odrobinie wody i gotować jeszcze przez chwilę. Masę od razu wylać na wystudzony spód i zostawić, żeby dobrze wystygła

Bita śmietana z mleka kokosowego
Zwarzone mleko kokosowe? Mleko kokosowe nie chce się ubić? Skorzystaj z poniższych rad!
Puszkę mleka kokosowego schłodzić. Ostrożnie otworzyć i oddzielić część stałą od wody. Kilka ważnych rad:
- nie należy ubijać mleka kokosowego z wodą – nie ubije się
- mleko należy schłodzić, ale uwaga- jeśli biała warstwa będzie zbyt twarda może zwarzyć się przy próbie ubicia. Idealnie jest, jeśli biała, gęsta warstwa ma na tyle luźną strukturę, że da się ją swobodnie wyjąć łyżką.
- należy wybrać mleko kokosowe: bez stabilizatorów, z jak największą (najlepiej powyżej 80%) ilością ekstraktu kokosowego. Tańsze mleka kokosowe często się warzą
- Jeśli chcemy dodać cukru pudru dodajemy go pod koniec ubijania
- Nie powinno się używać zbyt dużych obrotów miksera ani miksować zbyt długo. Podobnie jak w przypadku zwykłej bitej śmietany masa może się zwarzyć.
- Jeśli masa już się zwarzy to można ją podgrzać na parze i dodać do sosu lub zupy. Nie da się jej ubić ponownie, nawet po schłodzeniu.
Krem z kokosa kładziemy na wystudzoną warstwę marchewkową, całość dowolnie ozdabiamy i schładzamy.
Smacznego!