Co jeść jesienią, żeby wzmocnić odporność organizmu?

dieta na odpornosc

Czy wiesz, że Twoja dieta powinna być dopasowana do aktualnej pory roku? Okazuje się, że jesienią najlepiej sprawdza się menu, które nie tylko rozgrzewa, ale i wzmacnia organizm. Dzięki temu udaje się zyskać odporność, która zniweluje sezonowe infekcje i groźne choroby. Dowiedz się, co jeść jesienią, aby cieszyć się pełnym zdrowiem nawet przy niesprzyjających warunkach pogodowych. 

Dieta pełna zdrowych kalorii

Ponieważ jesienią temperatury powietrza spadają, nasz organizm domaga się rozgrzania i większej ilości kalorii. Najlepszym sposobem, aby organizm mógł walczyć z infekcjami, jest spożywanie treściwych zup, które są bogactwem witamin i minerałów. Jakie zupy szczególnie sprawdzą się jesienią? Skorzystaj z sezonowych dobrodziejstw i w codzienne menu wkomponuj zupy z warzyw korzennych, na przykład z pietruszki, selera czy pora. Doskonałym dodatkiem będą też warzywa strączkowe, jak fasola i soczewica. Te składniki sprawdzą się również jako naturalny zagęstnik, aby zupa była jeszcze bardziej sycąca. 

Zawsze dobrze sprawdzi się domowy rosół na wywarze mięsnym z dużą ilością włoszczyzny i lubczyku. Typową zupą jesienną jest ta dyniowa, koniecznie z dodatkiem wzmacniającego organizm imbiru. 

Dlaczego to właśnie zupy zaleca się w sezonie jesiennym? Ponieważ nasz organizm domaga się zwiększonej liczby kalorii, wraz z nimi pojawia się ryzyko nadmiernych kilogramów. Lepiej zrezygnuj z dań ciężkostrawnych, tłustych i smażonych. 

 

Jesienne dania z produktów sezonowych

Jesień to pora roku, która szczególnie obfituje w produkty sezonowe. We własnym ogródku lub na lokalnym bazarze bez problemu znajdziesz ekologiczne warzywa i owoce, którymi warto się zajadać. Szczególną uwagę zwróć na:

  • pomidory, 
  • brokuł, 
  • dynię, 
  • buraki, 
  • cukinię, 
  • pigwę, 
  • śliwki, 
  • gruszki. 

Warzywa nadadzą się doskonale do komponowania śniadań, obiadów i lekkich kolacji, a owoce wykorzystaj jako przekąskę w ciągu dnia bądź składnik pysznych i zdrowych deserów. 

 

Kiszonki w jesiennej diecie

Szczególną uwagę zwróć na obecność sporej ilości kiszonek w diecie, która ma wzmacniać naturalną odporność organizmu jesienią. Kiszone ogórki, kapusta, buraczki czy czosnek są naturalnym probiotykiem, który doskonale wpływa na stan mikrobioty jelitowej. Właśnie o jelita musisz zadbać jesienią, ponieważ Twoje zdrowie zaczyna się właśnie tam. Zaburzenia mikrobioty jelitowej, czyli dysbioza jelitowa, to pierwszy krok do osłabienia organizmu i łatwa droga do łapania sezonowych infekcji. Kiszonki sprawdzą się też doskonale po antybiotykoterapii, jeśli jednak dopadła Cię choroba. 

 

Witaminy, które wzmacniają odporność organizmu 

Codzienna dieta jesienią musi być bogata w witaminy, które mają ogromne znaczenie dla budowania układu odpornościowego. Uwzględnić należy przede wszystkim produkty z wysoką zawartością witaminy D, to między innymi ryby morskie, mleko i kurze jaja. 

Nie mniej ważna jest również witamina C — jej dużą zawartość wykazują cytrusy, ale też dzika róża, szpinak oraz wspomniane wyżej kiszonki. 

Uwagę zwróć także na witaminę A, znajdziesz ją między innymi w marchwi, pomidorach, papryce oraz fasoli.

Podobne wpisy

Dieta wegetariańska i SIBO

Dieta wegetariańska w SIBO – czy to możliwe?

dieta i probiotykoterapia w pcos

Dieta i probiotykoterapia w PCOS

mikrobiota a choroby kardiologiczne

Mikrobiota jelitowa a choroby kardiologiczne

nietolerancja histaminy

Nietolerancja histaminy – jak postępować z dietą i probiotykami?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.