Co zrobić z batatów? Można bardzo wiele! bataty to świetny składnik nie tylko do zup albo kandydat na frytki, ale także doskonały składnik bezglutenowych wypieków. W tym przypadku bezglutenowych muffinów z musem jabłkowym – bez jajek, bez nabiału, bez banana:)
Co zrobić z batatów?
Masz w domu bataty a nie wiesz jak je przygotować? Po pierwsze bataty można
- gotować
- piec
- smażyć
Bardzo popularne są chipsy albo frytki z batatów. Jeśli pokroisz je na małe kawałki, obtoczysz w oleju i przyprawach to możesz piec je jak ziemniaki. Pamiętaj, że banaty pieką się znacznie szybciej! Wystarczy im około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Jak ugotować bataty? Jak upiec bataty?
Gotowanie batatów niczym nie różni się od gotowania ziemniaków. Trzeba je obrać i pokroić, a następnie zalać zimną wodą, posolić i gotować na małym ogniu. Bataty gotują się krócej niż ziemniaki – zwykle wystarcza im około 15 minut jeśli są pokrojone na nieduże kawałki.
Co zrobić z batatów – czy bataty gotuje się w skórce?
Bataty przed gotowaniem się obiera. Można gotować je „w mundurkach” tak jak ziemniaki, ale potem trzeba je obrać.
Czy bataty można piec w skórce?
Bataty można piec w skórce, jednak nie są one jak młode ziemniaczki, że później ta skórka będzie smaczna. Dlatego przed pieczeniem lepiej je obrać.
Ile czasu pieką się bataty?
Bataty pieką się szybciej niż ziemniaki – około 15 minut w temp. 180 stopni z termoobiegiem.
Co zrobić z batatów?
Bataty mają bardzo wszechstronne zastosowanie. Możesz:
- Użyć ich normalnie jak ziemniaków jako gotowany, pieczony lub w formie puree dodatek do obiadów czy zup. Zobacz przepis na zupę z batatów i soczewicy
- Upiec je albo usmażyć z nich frytki
Jednak bardzo wszechstronne zastosowanie znajdują one jako składnik bezglutenowych wypieków. Ze względu na to, że są jednocześnie skrobiowe i wilgotne.
Najlepsze przepisy z batatami na blogu to:
Bezglutenowe muffiny z batatów
Bezglutenowe muffiny z batatów – składniki
-
- 1,5 szklanki puree z batatów – około 2 ugotowane i zmiksowane bataty
- 1 szklanka (około 200 ml) musu jabłkowego
- 2 łyżki cukru (jeśli mus z jabłek był kwaśny to nieco więcej) + cukier waniliowy
- pół szklanki oleju roślinnego
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- pół szklanki mąki owsianej (lub gryczanej)
- 3/4 szklanki mąki ryżowej
- pół szklanki poppingu z jagły – o ekspandowanych zbożach przeczytasz i obejrzysz tutaj
- aromat pomarańczowy około 2 łyżeczek lub skórka otarta z pomarańczy i sok z połowy pomarańczy
- Opcjonalnie – 1/4 szklanki soku jabłkowego/pomarańczowego/napoju roślinnego – tłumaczę kiedy dodać na filmie poniżej.
Bezglutenowe muffiny z batatów – przygotowanie
- Wszystkie składniki umieścić w misie blendera i zmiksować.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec w termoobiegu około 20 minut.
Smacznego!
Jaką funkcję ma tu mus jabłkowy? Można go czymś zastąpić?
Rozluźnia ciasto. Można dodać dowolny mus z innych owoców, ostatecznie do ciasta pół szklanki soku owocowego zmiksowanego z bananem.