Aby zrobić czekoladowe muffiny bezglutenowe potrzebny jest Wam ten sam przepis jak do czekoladowego ciasta. Jedyna różnica: muffiny piecze się krócej i wyszyły zdecydowanie bardziej puszyste niż ciasto (mniejsza masa mufiny). Jak zrobić czekoladowe muffiny bezglutenowe? Przeczytajcie!
Czekoladowe muffiny bezglutenowe – składniki
- 2 dojrzałe banany
- 2 marchewki
- pół szklanki ksylitolu
- pół szklanki kakao
- pół szklanki amarantusa ekspandowanego (poppingu z amarantusa, można zastąpić poppingiem z prosa)
- pół szklanki oleju dowolnego o neutralnym smaku
- pół szklanki ciepłego soku pożeczkowego/wiśniowego/malinowego, ew. herbaty owocowej
- 3 łyżki mąki ryżowej (lub jaglanej)
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki bg proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- esencja waniliowa 1 łyżeczka
- wiśnie suszone (opcjonalnie), ja użyłam od Puffins.
Możesz też użyć wegańskiej polewy czekoladowej. Przepis: tutaj znajdziesz
Czekoladowe muffiny bezglutenowe – przygotowanie
- Marchew obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach
- Do misy miksera (takiego z ostrzem w kształcie litery S) dodać wszystkie składniki oprócz soku:
- banany
- olej
- mąki
- proszek + sodę
- amarantus
- kakao
- ksylitol
3. Wszystko dokładnie zmiksować, a pod koniec miksowania dodać ciepły sok
4. Miksować jeszcze przez chwilę.
5. Dodać suszone wiśnie i wymieszać (opcjonalnie)
6. Ciasto przelać do papilotek i piec około 15 – 20 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.
7. Wyjąć z piekarnika i zostawić do wystygnięcia. Opadną, ale to nie szkodzi
8. Można polać polewą, posypać cukrem pudrem
Smacznego! ps. Jeśli marzy ci się więcej wypieków: zajrzyj tutaj!