Czy owies ma gluten? Owies na diecie bezglutenowej

czy owies ma gluten

Czy owies ma gluten? Czy na diecie bezglutenowej można jeść płatki owsiane? Czy płatki owsiane mają gluten? To wbrew pozorom nie są oczywiste pytania. Odpowiedź na pytanie czy owies ma gluten nie jest tak łatwa jak w przypadku pszenicy. W związku z tym czy na diecie bezglutenowej można jeść płatki owsiane? Tak, ale… no właśnie. Jakie płatki owsiane wybrać na diecie bezglutenowej.

Owies na diecie bezglutenowej – czy można? Nie taka prosta odpowiedź

Owies jest ziarnem zbóż. Jak wiemy, są ziarna która bezdyskusyjnie zawierają gluten – czyli mieszankę białek, która szkodzi osobom z takimi chorobami jak np. celiakia, nieceliakalna nadwrażliwość na gluten czy alergia na gluten.

Zobacz wpis „Komu szkodzi gluten

A co z owsem? Czy owies ma gluten?

Otóż naturalnie ziarno owsa nie zawiera glutenu. Innymi słowy  gdyby owies uprawiać w czystych, kontrolowanych warunkach to samo ziarno będzie bezglutenowe – tak jak np. ryż.  

Dlaczego więc owiec zalicza się do zbóż glutenowych?

Tutaj trzeba przybliżyć temat związany z zanieczyszczeniem owsa przez gluten. No dobrze, ale kto ma celiakię albo silną alergię na gluten ten wie, że naturalnie bezglutenowe zboża czy pseudozboża też mogą być zanieczyszczone np. w procesie produkcji czy pakowania. I dlatego kupują żywność certyfikowaną, oznaczoną jako bezglutenowa.

Pisałam o tym sporo tutaj

Czym jednak różni się owies?

Zwykle w przypadku ziaren i produktów naturalnie bezglutenowych dochodzi do zanieczyszczenia na etapie produkcji lub na skutek dodania glutenowych dodatków.

Pamiętacie aferę, że płatki kukurydziane zostały oznaczone jako bezglutenowe i ludzie się śmiali, że przecież jasne, że bezglutenowe, że z mody się tak oznacza i że to bez sensu. No nie – oznaczenie na płatkach było informacją, że nie zawierają one tych zanieczyszczeń oraz potencjalnie glutenowych dodatków (np. słód do słodzenia mógł być na bazie zbóż glutenowych).

płatku kurydziane bezglutenowe

Czy owies ma gluten? Tak, bo jest silnie zanieczyszczony

W przypadku owsa nie chodzi jednak wyłącznie o te śladowe ilości, ale zanieczyszczenia, które powstają już na etapie uprawy. Owies jest uprawiany na polach gdzie często dochodzi do wymieszania z zamosiejkami zbóż glutenowych. I tak na kolejnych etapach (zbieranie, transport, oczyszczanie, mielenie czy rozdrabnianie) tego glutenu jest w nim coraz więcej. Na tyle dużo, że tradycyjne, niecertyfikowane mąki i płatki owsiane dostępne w sklepie muszą zostać uznane za produkty zawierające gluten.

Czy skoro owies ma gluten to mogę jeść go na diecie bezglutenowej?

Można kupić specjalny, oznaczony jako „bezglutenowy” owies, płatki owsiane i mąkę owsianą. Zdecydowanie jest to rekomendowane dla każdej osobie na diecie bezglutenowej.

‘Ale przecież gdzieś pisałaś, że osoby z nadwrażliwością mogą jeść żywność naturalnie bezglutenową. To w czym owies się różni”

Jeśli ktoś nie ma silnej alergii albo celiakii a nadwrażliwość pokarmową na gluten to najczęściej śladowe ilości glutenu (jeśli faktycznie są śladowe) mu nie szkodzą. Dlatego osoby na diecie bezglutenowej z nadwrażliwością na gluten często kupują płatki jaglane, mąki ryżowe, amarantus itd. nieoznakowany jako „bezglutenowy”. I to jest ok.

Owsa to jednak NIE DOTYCZY!

Ze względu na dużą ilość zanieczyszczeń odgórnie traktuje się owies jako zboże zawierające gluten.

Owies na diecie bezglutenowej – czy warto?

Uważam, że pomimo, że na diecie bezglutenowej trzeba kupować owies z certyfikatem to zdecydowanie warto włączyć go do diety. Owies zawiera dużo błonnika i jest wartościowym zbożem. To jednak nie wszystko!

Owies, a szczególnie mąka owsiana ma bardzo dobre właściwości sklejające. W przypadku bezglutenowych wypieków często brakuje mąki, która będzie kleiła lepiej niż mąka ryżowa czy gryczana.

Przykładowy przepis na ciasteczka z wykorzystaniem mąki owsianej znajdziesz tutaj.

Owies na diecie bezglutenowej możesz użyć do różnych dań.

Mąka owsiana jest doskonała do:

  • pierogi
  • naleśniki
  • placuszki
  • ciasta

Pamiętaj, że mąkę owsianą dobrze jest wymieszać z innymi np. mąką ryżową lub gryczaną. W przeciwnym razie wypiek może być za ciężki.

Szukasz rzetelnego źródła wiedzy na temat diety eliminacyjnej?

książka dieta eliminacyjna
Tu kupisz

Podobne wpisy

dysbioza

Produkty, które zaburzają mikrobiotę jelitową

objawy alergii pokarmowej

Alergia pokarmowa — nietypowe objawy, które mogą zaskoczyć

histamina

Probiotyki a nietolerancja histaminy

badanie alergii

Diagnostyka alergii natychmiastowych

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.