Deser z tapioki i marakui (pieczony, szybki, bez glutenu i nabiału)

Deser z tapioki należy do jednych z moich ulubionych. Uwielbiam tapiokę ze względu na jej cudowne kuleczki, które nadają deserowi ciekawej konsystencji i faktury. Ale dobra, nie ma co gadać (pisać), od razu daję przepis!

Na stronie znajdziecie już jeden przepis na budyń z tapioki. Znajduje się on tutaj. Jednak różnica jest taka, że tamten przepis był gotowany, a ten jest pieczony. Czyli w tym przypadku odpada konieczność pilnowania i mieszania:)

Deser z tapioki i marakui – składniki na 4 – 6 deserków (w zależności od wielkości kokilek do pieczenia)

  • pół szklanki tapioki. TEJ DROBNEJ! Tapiokę można kupić jako drobne kuleczki i grube. Te grube zdecydowanie dłużej i trudniej się gotują. Zawsze polecam te drobne
  • 2 szklanki dowolnego napoju roślinnego. Jeśli chcecie, żeby deser był bardziej kremowy można użyć jednej puszki mleka kokosowego + jedna szklanka mleka roślinnego np ryżowego, migdałowego.
  • Jeśli mleko roślinne nie było słodzone konieczne będzie dodanie ok. 2 łyżek cukru, miodu lub syropu z agawy
  • aromat waniliowy lub (najlepiej) ćwierć łyżeczki ziarenek wanilii z laski wanilii.
  • 4 marakuje. Do tego deseru marakuja pasuje najbardziej ponieważ jest kwaskowa i lekko płynna. Jeśli jednak nie lubicie marakui lub chcecie zrobić ten deser a nie macie jej w domu możecie też użyć np. owoców jagodowych w syropie lub mrożonych, nasion granatu, jagód albo borówek.
  • olej kokosowy do wysmarowania kokilek

Deser z tapioki i marakui – przygotowanie

  1. Tapiokę wymieszaj z napojem roślinnym, cukrem (lub innym słodzidłem) oraz miąższem z 2 marakuj. Jeśli używasz innych owoców w syropie lub mrożonych możesz dodać ich ok 4 łyżek.
  2. Kokilki do pieczenia wysmaruj olejem kokosowym lub masłem klarowanym
  3. Do kokilek nalej przygotowaną masę tak, żeby do każdej trafiło tyle samo kuleczek z tapioki. Uwaga, tapioka pęcznieje, pochłania mocno wodę. Zostaw trochę miejsca w kokilkach!
  4. Piecz całość w 180 stopniach z termoobiegiem około 15 – 20 minut. Jeśli góra zacznie się przypiekać za bardzo zmniejsz temperaturę i zostaw sam spód.
  5. Wyjmij desery z piekarnika i pozwól im lekko wystygnąć. Miąższ z pozostałych 2 marakuj nałóż na górę deserów.

Najlepiej smakuje lekko ciepły, ale można też schłodzić go w lodówce i podawać na zimno.

deser z tapioki
deser z tapioki

 

Podobne wpisy

domowy syrop

Domowy syrop na odporność – najlepsze przepisy 

kokosanki bezglutenowe wegańskie

Kokosanki bez glutenu, wegańskie

zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana wegańska z bezglutenowym beszamelem.

krewetki z chorizo

Krewetki z chorizo z zielonym groszkiem(bez glutenu i nabiału)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.