Dieta antyhistaminowa – produkty dozwolone i zabronione 

nietolerancja histaminy

Nietolerancja histaminy to efekt braku bądź niedoboru enzymu, który ją rozkłada, czyli diaminooksydazy DAO. Można mówić również o nietolerancji histaminy, kiedy ten enzym zostaje dostarczany do organizmu wraz z pożywieniem, a DAO nie jest w stanie podejmować właściwych procesów jej rozkładu, na przykład w sytuacji nadmiaru histaminy. Pacjenci, u których stwierdzono nietolerancję histaminy, powinni podjąć indywidualnie dobrane, skuteczne leczenie. W skład głównej terapii leczniczej wchodzi  dieta antyhistaminowa. Dowiedz się o niej więcej. 

 

Dieta antyhistaminowa – współpraca z dietetykiem

Pacjenci, u których rozpoznano nietolerancję histaminy i z tego też powodu odczuwają niekorzystne dla funkcjonowania całego organizmu objawy, powinny zgłosić się do dietetyka klinicznego. Właśnie ten specjalista uwzględni indywidualne potrzeby i preferencje, na podstawie których zostanie ułożona dieta antyhistaminowa. Podstawą jadłospisu są produkty, które nie zawierają histaminy albo jej dawka jest ograniczona. 

 

Produkty zabronione w diecie antyhistaminowej

Dieta antyhistaminowa powinna być oparta na produktach nieprzetworzonych, świeżych, bez konserwantów i innych sztucznych składników. Pacjenci z nietolerancją histaminy powinni zrezygnować z kiszonek oraz produktów fermentowanych, długo dojrzewających, suszonych czy wędzonych. Takie procesy wzmagają wydzielanie histaminy. 

Co więcej, niektóre produkty spożywcze mogą nie zawierać dużo histaminy, ale za to przyczyniają się do jej wydzielania w organizmie. Do takich zalicza się:

  • skorupiaki, 
  • kakao, 
  • truskawki, 
  • orzechy. 

Produkty z najwyższą zawartością histaminy to:

  • ryby i owoce morza, 
  • sery, 
  • wędliny, 
  • owoce cytrusowe,
  • szpinak, 
  • pomidory, 
  • alkohol. 

Osoby ze stwierdzoną nietolerancją histaminy powinny całkowicie zrezygnować z ich spożywania. 

 

Produkty dozwolone w diecie antyhistaminowej

Podstawą diety antyhistaminowej jest spożywanie produktów świeżych, bądź które zostały poddane obróbce termicznej zaraz po zakupie. Zawartość histaminy wzrasta wraz z procesem psucia się jedzenia. W codziennym jadłospisie warto uwzględnić produkty spożywcze, takie jak:

  • ziemniaki, 
  • ryż, 
  • kasze, 
  • płatki owsiane, 
  • jaja kurze, 
  • jasne mięso, 
  • warzywa (oprócz pomidorów, szpinaku i bakłażanów), 
  • migdały. 

 

Odpowiednia dieta antyhistaminowa nie tylko wyrównuje niedobory i przeciwdziała nadmiernemu stężeniu histaminy w organizmie, przede wszystkim zwalcza przykre objawy, z którymi borykają się pacjenci z nietolerancją histaminy. Do takich zalicza się przewlekły katar, migreny, zmiany skórne, bóle brzucha czy duszności

 

Podobne wpisy

nietolerancja histaminy

Nietolerancja histaminy – jak postępować z dietą i probiotykami?

naturalne probiotyki

Jak wybrać odpowiedni probiotyk?

ranking psychobiotykow

Ranking psychobiotyków- co wybrać?

probiotyki

Probiotyki wspierające zdrowie układu pokarmowego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.