Wrzody żołądka to ubytki, owrzodzenia i rany w błonie śluzowej żołądka, które najczęściej wywołane są przez bakterię Helicobacter pylori. Uznaje się również, że przyczyną występowania wrzodów żołądka może być stres, palenie papierosów oraz stosowanie niewłaściwej diety. Okazuje się, że zdrowe, odpowiednie nawyki żywieniowe pozwalają zarówno zmniejszać ryzyko wystąpienia wrzodów, jak i łagodzić ich objawy oraz uzupełniać farmakologiczne sposoby leczenia tego rodzaju schorzenia. Sprawdź, jaka jest skuteczna dieta na wrzody, aby zlikwidować przykre objawy wrzodów, jak piekący ból w nadbrzuszu czy uczucie pełności.
Dieta na wrzody wspomagająca leczenie i łagodząca objawy — ogólne zalecenia
Dieta na wrzody żołądka musi być przede wszystkim lekkostrawna, uboga w błonnik pokarmowy i produkty, które wzmagają wydzielanie soku żołądkowego. Dietetycy podkreślają, że pacjenci, u których rozpoznano wrzody żołądka, powinni stosować menu z wykluczeniem:
- produktów z wysoką zawartością soli,
- potraw ciężkostrawnych,
- dań smażonych,
- produktów wysoko przetworzonych, z zawartością konserwantów,
- produktów tłustych.
Zaleca się dietę z uwzględnieniem dań gotowanych, gotowanych na parze oraz duszonych bez dodatku tłuszczu. Dieta na wrzody żołądka może uwzględniać również potrawy pieczone, ale bez tłuszczu. Najlepiej sprawdza się pieczenie w pergaminie lub rękawie foliowym.
Co istotne, w diecie wrzodowej przewiduje się spożywanie posiłków często i regularnie, najlepiej 5 razy dziennie. Nie zaleca się natomiast jadania zbyt obfitych dań, ponieważ duża objętość potraw przyczynia się do zaostrzenia przykrych dolegliwości.
Ważna jest także temperatura spożywanego jedzenia. Pacjenci, u których zdiagnozowano wrzody żołądka, nie powinni jeść zimnych, ani zbyt gorących posiłków, ponieważ skrajne temperatury produktów spożywczych mogą prowadzić do przekrwienia błony śluzowej żołądka.
Podczas leczenia wrzodów żołądka niezwykle istotna jest również higiena, zarówno w zakresie przyrządzania jedzenia, jak i dbania o jamę ustną. Należy zmniejszać ryzyko ponownego zarażenia bakterią Helicobacter pylori, na przykład w wyniku infekcji płytki nazębnej.
Dieta na wrzody żołądka — produkty dozwolone
- produkty zbożowe: mąka pszenna jasna, pieczywo czerstwe, kasza jęczmienna, płatki owsiane, ryż, makaron pszenny,
- nabiał: chude mleko, chudy ser biały, jaja,
- mięso i ryby: drób, cielęcina, królik, pstrąg, sandacz, dorsz,
- tłuszcz: oleje roślinne,
- warzywa: ziemniaki, marchew, sałata, groszek, dynia, buraki, pomidory bez skóry,
- owoce: jabłka, morele, maliny,
- desery: kisiel, galaretki, kompoty, biszkopt, ciasto drożdżowe (najlepiej czerstwe),
- napoje: woda, herbata, kawa zbożowa, napary ziołowe.
Dieta na wrzody żołądka — produkty zakazane
- produkty zbożowe: pieczywo świeże, pieczywo razowe, kasza gryczana, pęczak,
- nabiał; tłuste sery, tłuste mleko, sery pleśniowe, serki topione, sery typu feta, kefiry, jogurty,
- mięso i ryby: wieprzowina, baranina, dziczyzna, śledź, makrela, tuńczyk, wędliny, pasztety,
- warzywa: kapustne, cebula, szczaw, rzepa, kukurydza, rzodkiew,
- owoce: cytrusy, wszystkie owoce surowe oraz owoce suszone,
- desery: czekolada, desery z wysoką zawartością cukru,
- napoje: gazowane, mocna herbata, kawa, kakao, alkohol.