Dieta w kamicy nerkowej

kamienie w nerkach

Kamica nerkowa to nic innego, jak zalegające złogi soli mineralnych i związków organicznych w nerkach. Wpływ na ich nadmierne odkładanie może mieć przyjmowanie niektórych rodzajów leków, ale również codzienna dieta. Czy wiesz, że odpowiedni jadłospis skutecznie zapobiega występowaniu kamicy nerkowej, sprawdza się w procesie jej leczenia oraz profilaktycznie, zmniejszając ryzyko nawrotów choroby? Sprawdź, co powinni jeść pacjenci, u których rozpoznano kamicę nerkową. 

Mniejsze spożycie soli to nie wszystko

Rzeczywiście, dieta dla chorych na kamicę nerkową znacząco ogranicza spożycie soli, ale należy wiedzieć, że nie tylko ten składnik może być przyczyną tworzenia się kamieni. Warto wziąć pod uwagę różne rodzaje kamieni nerkowych, na których powstawanie wpływ mogą mieć różne produkty spożywcze. Tym samym wyróżnia się:

  • Kamienie wapniowe — to najczęściej rozpoznawany rodzaj kamieni nerkowych. Są zbudowane ze szczawianu wapnia oraz fosforanu wapnia. Zaleca się, aby dieta pacjenta była uboga w produkty, takie jak nabiał, szpinak, czekolada, orzechy ziemne, buraki, 
  • Kamienie z kwasu moczowego — najczęściej występują u mężczyzn. Pacjentom zaleca się ograniczenie spożywania produktów bogatych w purynę, np.wyrobów mięsnych. 

Jaka dieta na kamicę nerkową jest najlepsza?

Należy wiedzieć, że dieta każdego pacjenta musi być indywidualna. Pod uwagę trzeba brać jego stan zdrowia, zapotrzebowanie na składniki odżywcze, nawyki żywieniowe, jak również preferencje w zakresie realizowanego jadłospisu. Ponieważ dieta w kamicy nerkowej może stanowić skuteczną kurację uzupełniającą leczenie, zaleca się, aby została ułożona przez profesjonalnego dietetyka oraz po przeprowadzeniu podstawowych badań. 

Uniwersalny jadłospis, który może działać dobroczynnie w procesie niwelowania ryzyka zachorowania na kamicę nerkową czy też łagodzenia stanów zaostrzeń choroby może zakładać znaczne ograniczenie spożywania produktów bogatych w szczawiany. Produkty, które mają wysokie stężenie szczawianów, to między innymi:

  • rabarbar, 
  • słodkie ziemniaki, 
  • szpinak, 
  • buraki, 
  • czekolada, 
  • orzechy ziemne, 
  • warzywa strączkowe. 

Jeśli ograniczenie produktów z wysoką zawartością szczawianów nie jest możliwe, codzienne menu powinno uwzględniać połączenie ich jedzenia razem ze składnikami bogatymi w wapń, jak mleko czy jogurt naturalny. 

Kolejna wskazówka, dzięki której zmniejszysz ryzyko występowania kamicy nerkowej, dotyczy ograniczenia puryn. Z codziennej diety warto wykluczyć czerwone mięso, podroby, skorupiaki, alkohol czy produkty z wysoką zawartością białego cukru. 

Zdrowe nawyki żywieniowe w walce z kamicą nerkową

  • Pij regularnie i co najmniej 2 litry wody każdego dnia.
  • Ogranicz ilość spożywanych szczawianów.
  • Reguluj ilość przyjmowanego wapnia oraz białka.
  • Unikaj spożywania soli. 

 

Ponieważ kamica nerkowa zalicza się do chorób przewlekłych, pacjenci, u których została zdiagnozowana, powinni wdrożyć odpowiednią dietę na stałe. W ten sposób skutecznie zmniejszą ryzyko nawrotu kamieni nerkowych.

Podobne wpisy

dieta i probiotykoterapia w pcos

Dieta i probiotykoterapia w PCOS

mikrobiota a choroby kardiologiczne

Mikrobiota jelitowa a choroby kardiologiczne

nietolerancja histaminy

Nietolerancja histaminy – jak postępować z dietą i probiotykami?

naturalne probiotyki

Jak wybrać odpowiedni probiotyk?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.