Dieta wiosenna oczyszczająca jelita

praca jelit

Wiosenna dieta to doskonały sposób na pozbycie się zbędnych kilogramów, ale również po to, aby wyeliminować nagromadzone w jelitach złogi, czyli produkty przemiany materii. Odpowiednio stosowany jadłospis szybko pozwala przywrócić normalne funkcjonowanie nie tylko jelit i układu pokarmowego, ale całego organizmu. Korzystnie wpływa na utrzymanie równowagi mikrobioty jelitowej, jest doskonałym wstępem do diety odchudzającej. Warto wiedzieć więcej.

 

Kiedy dobrze jest wdrożyć dietę wspomagającą oczyszczanie  jelita?

Codzienne menu, szczególnie takie, które zawiera zbyt małą ilość błonnika, przyczynia się do powstawania tzw. złogów kałowych. Gromadzą się one w jelitach, prowadząc do zaburzeń ich pracy. Obecność nadmiernej ilości złogów kałowych nie działa dobroczynnie na ludzki organizm. 

Dieta wiosenna wspomagająca oczyszczanie jelit, zalecana jest przede wszystkim osobom, które na co dzień nie stosują prawidłowo zbilansowanego sposobu odżywiania, zauważyły objawy, takie jak osłabienie odporności, złe samopoczucie, przewlekłe zmęczenie czy dolegliwości żołądkowe. 

Zastosuj dietę oczyszczającą jelita wiosną jeśli zauważasz syndromy, takie jak:

  • nawracające bóle brzucha, 
  • przewlekłe biegunki lub zaparcia, 
  • refluks,
  • zmiany skórne, w tym trądzik, 
  • bóle głowy, 
  • ogólne osłabienie i brak energii, 
  • nalot na języku, nieprzyjemny zapach z ust, 
  • powracające infekcje. 

 

Błonnik podstawą diety oczyszczającej jelita 

Dlaczego to właśnie wiosną najlepiej przeprowadzać dietę, który oczyści jelita ze złogów i przywróci ich prawidłowe funkcjonowanie? O tej porze roku możemy już korzystać z warzyw sezonowych i produktów naturalnych, które są bogate w błonnik. W codziennym menu powinny znaleźć się owoce, takie jak:

  • jabłka, 
  • banany, 
  • winogrona, 
  • morele suszone, 
  • śliwki suszone. 

Warto korzystać z dobrodziejstw natury, przede wszystkim z warzyw. Do tych, które zawierają najwięcej błonnika, należą:

  • warzywa strączkowe, 
  • marchew, 
  • burak,
  • pomidor, 
  • szpinak. 

Błonnik w dużej ilości znajduje się także w produktach zbożowych, kaszach oraz w orzechach. 

Dlaczego właśnie błonnik sprawdza się idealnie, biorąc pod uwagę oczyszczanie jelit? Ten składnik pobudza perystaltykę jelit i reguluje wypróżnienia. Co więcej, wpływa na ukrwienie jelit, zwiększa wydzielanie soków trawiennych i daje uczucie sytości. Błonnik chłonie wodę, dzięki czemu złogi kałowe zwiększają objętość, rozrzedzają się i mogą być łatwiej wydalone z organizmu. 

 

Nie wiesz, od czego zacząć? Zgłoś się do dietetyka! 

Każda zmiana diety, może wiązać się z różnymi pytaniami i wątpliwościami, warto przed wprowadzeniem zmian skonsultować się z dietetykiem, aby pomógł wprowadzić Ci nowe zasady diety w życie. 

Podobne wpisy

W jaki sposób kontrolować stężenie cholesterolu za pomocą metod naturalnych oraz diety.

Jak skutecznie kontrolować poziom cholesterolu? Naturalne metody i zalecenia dietetyczne

Dieta niskoszczawianowa i jej wpływ na zdrowie nerek

Dieta niskoszczawianowa: Jak zmniejszyć ryzyko kamieni nerkowych i poprawić zdrowie nerek

Dieta niskocukrowa.

Jak redukcja cukru wpływa na mikrobiotę jelitową i zdrowie?

Dieta niskowęglowodanowa

Dieta niskowęglowodanowa – czym jest?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.