Dyniowe kluseczki kładzione to szybki sposób na wykorzystanie puree z dyni. Dynia jest bardzo dobrym składnikiem w bezglutenowych i bezmlecznych potrawach ponieważ daje masie wilgotność, której tak brakuje w przypadku bezglutenowych mąk. Takie kładzione kluseczki będą dobrym dodatkiem do gulaszu, lecza lub innego dania z sosem.
Dyniowe kluseczki kładzione – składniki
- Puszka ciecierzycy
- 2 szkanki puree z dyni
- 1 szklanka mąki ryżwoej (lub jaglanej, owsianej)
- 3 łyżki czubate mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 3 łyżki przyprawy garam masala
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- pół łyżeczki soli
Dyniowe kluseczki kładzione – składniki
- Ciecierzycę z puszki odsączyć i zmiksować z puree z dyni. Wodę możesz wykorzystać np. do bez
Puree z dyni: to nic innego jak ugotowana i zmiksowana dynia hokkaido. Jak ugotować dynię? Dynię hokkaido wystarczy przekroić, wydrążyć środek, a pozostałą część pokroić na kawałki i ugotować w niewickiej ilości wody (około 20-30 minut). Po zmiksowaniu mamy puree z dyni, które można wykorzystać jako bazę do zupy lub kotlecików.
2. Dodać mąki, siemię lniane i przyprawy. Wymieszać. Masa powinna być na tyle gęsta, żeby dała się formować łyżką.
3. W dużym garnku zagotować wodę. Wlać odrobinę oleju. Wkładać po kolei kluseczki, nakładając je łyżką. Polecam najpierw ugotować jedną i zobaczyć czy się nie rozpadają. Jeśli tak trzeba dodać więcej mąki z siemienia i ryżowej. Pamiętaj, że ilość mąki zależy między innymi od tego jak wodniste było puree z dyni. Przydatna porada: kluseczki mogą przykleić się do dna – odklej je delikatnie drewnianą szpatułką. Nie nakładaj zbyt wielu kluseczek na raz.
4. Jak kluseczki wypłyną gotować jeszcze chwilę, wyłowić łyżką cedzakową.
Smacznego!
Więcej przepisów z dyni? Zajrzyj tutaj!