Indyk z grzybami i mlekiem kokosowym (bez glutenu, bez nabiału)

Danie obiadowe w 15 minut? Żaden problem!

Składniki:

  1. Pierś indyka pokrojona na małe kawałki
  2. Pół puszki mleka kokosowego
  3. 2 małe cebule (lub jedna duża) drobno pokrojona
  4. Przyprawy: ja użyłam tajskiej mieszanki „zioła tajskie mieszanka przypraw”. Ale jeśli nie macie użyjcie imbiru, papryczki ostrej (tylko trochę), kurkumy i kolendry.
  5. 3 łyżki sosu sojowego bezglutenowego
  6. 3 łyżki syropu daktylowego (albo innego np. z agawy. Ale daktylowy najlepszy)
  7. Grzyby: ja miałam Shiitake i Shimei z Lidla, ale jak masz pieczarki też będzie ok:)
  8. Liście szpinaku (opcjonalnie) – 2- 3 garści.
  9. Olej ryżowy do smażenia

Może być też kurczak, polędwiczka wieprzowa albo… tofu! Jeśli wybierzesz polędwiczkę to wydłuż czas smażenia!

Przygotowanie:

  1. Na oleju ryżowym podsmażyć cebulę, a po niedługiej chwili wrzucić mięso, dodać sól pieprz, sos sojowy, syrop daktylowy i pozostałe przyprawy do smaku. Całość podsmażyć aż się zrumieni i lekko skarmelizuje.
  2. Dodaj grzyby i podsmaż jeszcze przez chwilę. Nie za długo!
  3. Dodaj mleko kokosowe, wymieszaj i podduś jeszcze 5 minut. Na ostatnią minutę duszenia wrzuć szpinak.

Możesz podawać z ryżem, komosą, kaszą jaglaną, bezglutenowym makaronem… Ale ja przyznam – zjadłam bez niczego!

Smacznego!

nfd

 

 

 

Podobne wpisy

domowy syrop

Domowy syrop na odporność – najlepsze przepisy 

kokosanki bezglutenowe wegańskie

Kokosanki bez glutenu, wegańskie

zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana wegańska z bezglutenowym beszamelem.

krewetki z chorizo

Krewetki z chorizo z zielonym groszkiem(bez glutenu i nabiału)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.