Insulinooporność- z czym to się je?

insulinooporność dieta

Insulina to hormon produkowany przez trzustkę, który ma ogromne znaczenie dla procesów metabolicznych, szczególnie kiedy pod uwagę weźmiemy regulowanie poziomu cukrów. Insulinooporność jest stanem, w którym narządy przestają być wrażliwe na insulinę, przez co dochodzi do zaburzeń metabolicznych. Insulina zaczyna być produkowana w nadmiernej ilości. 

 

Czy insulinooporność to choroba? Nie, jest to zaburzenie, które należy eliminować, zanim wywoła stan chorobowy. Insulinooporność może prowadzić nie tylko do nadwagi i otyłości, ale również cukrzycy czy chorób kardiologicznych. Pacjent, u którego rozpoznano insulinooporność, powinien przede wszystkim wdrożyć indywidualnie dopasowaną dietę. Co jeść, aby zwalczyć tego rodzaju zaburzenie? Jak zmienić nawyki żywieniowe na lepsze? Odpowiedź znajdziesz w tym tekście. 

 

Kto jest narażony na insulinooporność?

Medycy potwierdzają, że ryzyko wystąpienia insulinooporności jest większe u pacjentów:

  • u których rozpoznano cukrzycę typu I, 
  • u których zdiagnozowano zespół policystycznych jajników, 
  • z nadciśnieniem tętniczym, 
  • których członkowie najbliższej rodziny borykają się z insulinoopornością. 

Co więcej, na insulinooporność bardziej narażone są osoby prowadzące niezdrowy tryb życia, stosujące kaloryczną dietę bogatą w tłuszcze, węglowodany i cukry proste oraz te, które nie prowadzą aktywności fizycznej. 

 

Jakie objawy daje insulinooporność?

Pacjenci nie zawsze zdają sobie sprawę z zaburzeń metabolicznych, jakie wywołuje insulinooporność. Objawy nie są zauważalne albo zbyt podobne do tych, jakie wywołują innego rodzaju problemy zdrowotne. Jakie symptomy powinny zaniepokoić? Insulinooporność powoduje:

  • uczucie zmęczenia, ospałość, 
  • przyrost masy ciała, szczególnie w okolicach brzucha, pomimo stosowanej diety redukcyjnej, 
  • napady tzw. wilczego głodu, 
  • uczucie zimna, które jest nieadekwatne do panującej temperatury powietrza, 
  • spadek koncentracji, 
  • zaburzenia miesiączkowania, 
  • zaburzenia pracy tarczycy. 

 

Jak zwalczyć insulinooporność? Czy sama dieta wystarczy?

Podstawowe postępowanie terapeutyczne w przypadku insulinooporności polega na zmniejszeniu produkcji insuliny w organizmie. W tym celu zalecana jest przede wszystkim dieta eliminacyjna.  Co jeść, aby problem insulinooporności zniknął bezpowrotnie? Pacjent musi wdrożyć zdrowe nawyki żywieniowe, ale też wprowadzić aktywność fizyczną. Celem jest zniwelowanie nadmiernej tkanki tłuszczowej. Poznaj główne założenia rekomendowanej diety redukcyjnej dla osób, które borykają się z insulinoopornością:

  • codzienny jadłospis powinien eliminować cukry proste, 
  • w menu powinny znaleźć się produkty o niskim indeksie glikemicznym, 
  • warto zrezygnować z produktów przetworzonych na rzecz tych naturalnych, 
  • w diecie należy uwzględnić produkty z wysoką zawartością błonnika
  • posiłki najlepiej spożywać regularnie, częściej, ale w mniejszych porcjach. 

 

Jeśli zdiagnozowano u Ciebie insulinooporność, zgłoś się do dietetyka, który ułoży specjalnie dla Ciebie odpowiednio zbilansowaną dietę. Wykonaj też podstawowe badania, aby wykluczyć konieczność leczenia farmakologicznego.

Podobne wpisy

nietolerancja histaminy

Nietolerancja histaminy – jak postępować z dietą i probiotykami?

naturalne probiotyki

Jak wybrać odpowiedni probiotyk?

ranking psychobiotykow

Ranking psychobiotyków- co wybrać?

odrobaczanie dzieci

Profilaktyczne odrobaczanie dzieci i dorosłych — TAK czy NIE?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.