Jak czekolada może wpływać na mikrobiotę jelitową? 

czekolada w diecie

Okazuje się, że czekolada wcale nie jest produktem spożywczym, który utrudnia utrzymanie prawidłowej wagi ciała. Ta najlepszej jakości, z dużą zawartością kakao została doceniona już wieki temu, a, w starożytnej Grecji była uznawana za „pożywienie Bogów”. Dzisiaj czekoladę uznaje się za produkt o  korzystnym działaniu na organizm. Usprawnia pracę mózgu i serca, ma też wpływ na mikrobiotę jelitową. Dowiedz się więcej, jak dobroczynne właściwości wykazuje czekolada.

30 gramów gorzkiej czekolady każdego dnia

Warto przytoczyć wyniki badań koreańskich naukowców, zgodnie z którymi spożywanie każdego dnia 30 gramów gorzkiej czekolady, w której składzie znajdzie się 85% kakao, przyczynia się nie tylko do lepszego samopoczucia, ale również pozytywnej modyfikacji składu mikrobioty jelitowej

Okazuje się, że czekolada jest jak najbardziej korzystna dla pracy jelit. Wyjątkiem są osoby, które borykają się z nietolerancją histaminy, ponieważ kakao zawiera jej wysokie stężenie. Jeśli po spożyciu czekolady zauważasz bolesność brzucha, wzdęcia czy biegunkę, zrezygnuj z tego przysmaku w swoim codziennym jadłospisie. 

 

Czekolada a mikrobiota jelitowa

Pozytywny wpływ czekolady na równowagę mikrobioty jelitowej potwierdziły badania. Okazało się, że osoby, które przez 3 tygodnie każdego dnia jadły 30 gramów dobrej jakości czekolady, miały znacznie lepszy stan mikrobioty jelitowej, niż badani, którzy nie zjedli w tym czasie ani jednej kostki czekolady. 

 

Co więcej, u osób, które codziennie zajadały się czekoladą odnotowano w mikrobiocie jelitowej znacznie więcej korzystnych bakterii z gatunku Faecalibacterium prausnitzii i Blautia Obeum. Odpowiadają one między innymi za zapobieganie występowaniu zespołu jelita nadwrażliwego oraz biorą udział w procesie trawiennym. 

Udowodniono również, że regularne spożywanie czekolady sprzyja zasiedlaniu jelit przez bakterie Lactobacillus i Bifidobacterium, które mają korzystny wpływ, biorąc pod uwagę utrzymanie prawidłowej szczelności jelit oraz redukowanie stanów zapalnych. 

Pamiętaj, że czekolada musi być minimum 70% kakao (najlepiej 85%), aby miała korzystny wpływ na Twoją mikrobiotę. 

 

Dlaczego tak ważne jest utrzymanie prawidłowego stanu mikrobioty jelitowej?

Zdrowe jelita wpływają na funkcjonowanie całego organizmu. Mikrobiota jelitowa, czyli bakterie, grzyby i achreony  biorą czynny udział nie tylko w procesach trawienia czy metabolizmie, ale mają znaczenie również dla pracy serca, całego układu nerwowego, a nawet pracy mózgu. Jeśli chcesz sprawdzić stan swojej mikrobioty, wykonaj badanie KyberKompakt. Jeśli wykaże ono dysbiozę jelitową, konieczne może być wdrożenie nie tylko odpowiedniej probiotykoterapii, ale również diety. 

 

Podobne wpisy

woda na trawienie

Woda a prawidłowe trawienie 

praca wątroby

Jak wesprzeć wątrobę – dieta i probiotykoterapia

niedobor witaminy D

Witamina D — jakie pełni funkcje? 

mikrobiota a kości

 Mikrobiota jelitowa a mocne kości

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.