Jak podnieść poziom żelaza dietą? 

niedobór żelaza

Niedobór żelaza we krwi może skutkować niedokrwistością, czyli anemią. Ten stan chorobowy ma z kolei negatywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Okazuje się jednak, że poziom żelaza we krwi można skutecznie podnieść odpowiednią dietą. Sprawdź, jakie produkty powinny znaleźć się w codziennym jadłospisie. Oto dieta dla tych, u których zdiagnozowano anemię. 

 

Kto boryka się z niedoborem żelaza we krwi? 

 

Czy wiesz, że niedokrwistość z powodu niedoboru żelaza, to problem około 5% światowej populacji? Co więcej, w krajach wysoce rozwiniętych rozpoznawana jest u nawet 40% dzieci. 

Do najczęściej występujących objawów niedoboru żelaza we krwi pacjenta zaliczyć można:

  • przewlekłe zmęczenie i ospałość, 
  • bladość skóry, 
  • nawracające bóle głowy, 
  • zawroty głowy, 
  • duszności, 
  • bóle stawów. 

Anemia ma też wpływ na wagę ciała, problemy skórne oraz słaba kondycję fizyczną. Dowiedz się, jak zwalczyć niedobory żelaza dietą. 

 

Dieta bogata w żelazo na anemię

Tak naprawdę osoby, u których stwierdzono niewystarczający poziom żelaza we krwi, nie powinny mieć problemu z uzupełnieniem tego pierwiastka. Żelazo to cenny składnik wielu produktów spożywczych, które należy wdrożyć w codzienną dietę. Jakie produkty należy uwzględniać, aby podnieść poziom żelaza? To przede wszystkim:

  • czerwone mięso, w tym wołowina, cielęcina oraz baranina, 
  • podroby i przetwory mięsne, jak wątróbka czy pasztety, 
  • tłuste ryby, na przykład makrela, dorsz, sardynka czy śledź, 
  • warzywa, w tym głównie warzywa strączkowe, ale również bób, burak, koper, szpinak, pomidory, 
  • owoce, takie jak czerwone porzeczki, maliny i poziomki. 

 

Zadbaj o dobre wchłanianie żelaza

Okazuje się, że zwiększenie ilości spożywanych produktów z wysoką zawartością żelaza może nie być wystarczające, jeśli zaburzony został proces jego wchłaniania. Bardzo często złe nawyki żywieniowe przyczyniają się do blokowania żelaza. Aby zapobiegać niedoborom żelaza, z codziennej diety warto wyeliminować produkty, które mogą przyczyniać się do tego stanu chorobowego. To między innymi:

  • mocna kawa, 
  • mocna herbata, 
  • alkohol. 

Zaburzenia wchłaniania żelaza może powodować również dieta uboga w białko, produkty z wysoką zawartością szczawianów i fosforanów. Zwróć na to szczególną uwagę.

Mikrobiota jelitowa a wchłanianie żelaza

Zaburzenia mikrobioty jelitowej mogą wpływać na dysfunkcję w zakresie nieprawidłowego wchłaniania żelaza, czego konsekwencją może być niedokrwistość. Ostatnie badania dowodzą, że równowagę mikrobioty jelitowej, a tym samym utrzymanie odpowiedniego poziomu żelaza we krwi udaje się korzystnie wspierać, dzięki suplementacji probiotyków. 

Pamiętaj jednak, aby przed rozpoczęciem przyjmowania probiotyków, wykonać odpowiednie badania i dobrać właściwe szczepy bakterii, które zwalczą dysbiozę jelitową. Uznaje się, że dobry szczep probiotyczny w ramach podniesienia wchłanialności żelaza to Lactobacillus plantarum 299v

 

Podobne wpisy

Dieta wegetariańska i SIBO

Dieta wegetariańska w SIBO – czy to możliwe?

dieta i probiotykoterapia w pcos

Dieta i probiotykoterapia w PCOS

mikrobiota a choroby kardiologiczne

Mikrobiota jelitowa a choroby kardiologiczne

nietolerancja histaminy

Nietolerancja histaminy – jak postępować z dietą i probiotykami?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.