Niedobór żelaza we krwi może skutkować niedokrwistością, czyli anemią. Ten stan chorobowy ma z kolei negatywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Okazuje się jednak, że poziom żelaza we krwi można skutecznie podnieść odpowiednią dietą. Sprawdź, jakie produkty powinny znaleźć się w codziennym jadłospisie. Oto dieta dla tych, u których zdiagnozowano anemię.
Kto boryka się z niedoborem żelaza we krwi?
Czy wiesz, że niedokrwistość z powodu niedoboru żelaza, to problem około 5% światowej populacji? Co więcej, w krajach wysoce rozwiniętych rozpoznawana jest u nawet 40% dzieci.
Do najczęściej występujących objawów niedoboru żelaza we krwi pacjenta zaliczyć można:
- przewlekłe zmęczenie i ospałość,
- bladość skóry,
- nawracające bóle głowy,
- zawroty głowy,
- duszności,
- bóle stawów.
Anemia ma też wpływ na wagę ciała, problemy skórne oraz słaba kondycję fizyczną. Dowiedz się, jak zwalczyć niedobory żelaza dietą.
Dieta bogata w żelazo na anemię
Tak naprawdę osoby, u których stwierdzono niewystarczający poziom żelaza we krwi, nie powinny mieć problemu z uzupełnieniem tego pierwiastka. Żelazo to cenny składnik wielu produktów spożywczych, które należy wdrożyć w codzienną dietę. Jakie produkty należy uwzględniać, aby podnieść poziom żelaza? To przede wszystkim:
- czerwone mięso, w tym wołowina, cielęcina oraz baranina,
- podroby i przetwory mięsne, jak wątróbka czy pasztety,
- tłuste ryby, na przykład makrela, dorsz, sardynka czy śledź,
- warzywa, w tym głównie warzywa strączkowe, ale również bób, burak, koper, szpinak, pomidory,
- owoce, takie jak czerwone porzeczki, maliny i poziomki.
Zadbaj o dobre wchłanianie żelaza
Okazuje się, że zwiększenie ilości spożywanych produktów z wysoką zawartością żelaza może nie być wystarczające, jeśli zaburzony został proces jego wchłaniania. Bardzo często złe nawyki żywieniowe przyczyniają się do blokowania żelaza. Aby zapobiegać niedoborom żelaza, z codziennej diety warto wyeliminować produkty, które mogą przyczyniać się do tego stanu chorobowego. To między innymi:
- mocna kawa,
- mocna herbata,
- alkohol.
Zaburzenia wchłaniania żelaza może powodować również dieta uboga w białko, produkty z wysoką zawartością szczawianów i fosforanów. Zwróć na to szczególną uwagę.
Mikrobiota jelitowa a wchłanianie żelaza
Zaburzenia mikrobioty jelitowej mogą wpływać na dysfunkcję w zakresie nieprawidłowego wchłaniania żelaza, czego konsekwencją może być niedokrwistość. Ostatnie badania dowodzą, że równowagę mikrobioty jelitowej, a tym samym utrzymanie odpowiedniego poziomu żelaza we krwi udaje się korzystnie wspierać, dzięki suplementacji probiotyków.
Pamiętaj jednak, aby przed rozpoczęciem przyjmowania probiotyków, wykonać odpowiednie badania i dobrać właściwe szczepy bakterii, które zwalczą dysbiozę jelitową. Uznaje się, że dobry szczep probiotyczny w ramach podniesienia wchłanialności żelaza to Lactobacillus plantarum 299v.