Jak zacząć dietę – porady, przepisy, jadłospisy

Jak zacząć dietę eliminacyjną? Kiedy z jakichkolwiek powodów decydujemy się przejść na dietę bezglutenową, bez nabiału czy innych alergenów pojawia się pytanie jak zacząć. Wbrew pozorom wyeliminowane składników to najłatwiejsza część. Natomiast znalezienie zamienników i opracowanie diety to już poważne zadanie. Tym trudniejsze im więcej produktów trzeba wyeliminować…

Dlatego warto postępować według trzech kroków:

Jak zacząć dietę? Najlepiej od badań na alergię!

Dlaczego lepiej zrobić badania na alergię pokarmową i na ich podstawie wprowadzać dietę? Ponieważ przy alergii pokarmowej opóźnionej (IgG-zależnej) trudno jest dojść który składnik szkodzi. Możemy próbować intuicyjnie eliminować produkty albo działać na zasadzie prowokacja – obserwacja, ale trzeba pamiętać, że w alergii opóźnionej objawy są bardzo nieswoiste i dodatkowo mogą pojawiać się nawet do 3 dni po zjedzeniu produktu. Dieta oparta na badaniach na alergię pozwala faktycznie poprawić stan zdrowia dzięki eliminacji wszystkich szkodliwych produktów.

Więcej o badaniach na alergię pokarmową przeczytasz tutaj 

A tutaj cały dział o badaniach

Jak zacząć dietę? Edukacja to podstawa!

Kiedy już wiemy co musimy wyeliminować nie warto „rzucać się” od razu w wir diety i odstawiać wszystko z dnia na dzień. Dlaczego? Bo wówczas istnieje duża szansa, że po prostu obudzimy się rano z pustą szafką i lodówką pełną „niedozwolonego” jedzenia. Wprowadzanie diety warto dobrze zaplanować. Tutaj pisałam o tym jak ja starałam się uniknąć falstartu.

Kilka porad na początek:

Jak zacząć dietę? Nie dopuszczaj do niedoborów!

Największą sztuką diety eliminacyjnej jest jej indywidualizacja i urozmaicenie. Sama eliminacja nie wystarczy. Tutaj przeczytasz jakie są najczęściej popełniane błędy na diecie eliminacyjnej. Zadbaj o to, żeby w Twoim jadłospisie pojawiły się nowe produkty takie jak np. amarantus, quinoa, chia. Pamiętaj też o cennych, ale niedrogich produktach: siemię lniane, proso, pestki słonecznika, kasza gryczana. Nie ograniczaj się jedynie do ryżu i kukurydzy. W przypadku diety bezmlecznej zadbaj o wapń (przeczytasz o tym tutaj). I czytaj składy. Bo można wpaść w pułapkę! O składach żywności bezglutenowej przeczytasz tutaj.

 

Jak zacząć dietę – przykładowe jadłospisy i przepisy 

 

Podobne wpisy

woda na trawienie

Woda a prawidłowe trawienie 

praca wątroby

Jak wesprzeć wątrobę – dieta i probiotykoterapia

niedobor witaminy D

Witamina D — jakie pełni funkcje? 

mikrobiota a kości

 Mikrobiota jelitowa a mocne kości

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.