Spożywanie kiszonych produktów ma dobroczynny wpływ na organizm. Ta znana od wieków metoda utrwalania warzyw czy owoców, pozwala zachować komplet wartości odżywczych, witamin i minerałów. Kiszonki wspierają pracę jelit, wzmacniają układ odpornościowy, do tego są po prostu pyszne. Dowiedz się więcej, dlaczego warto jeść kiszonki i poznaj przepisy, dzięki którym możesz zajadać się zdrowymi i smakowitymi kiszonkami przez cały rok.
Korzystne działanie kiszonek
Kiszonki są pełne witamin i minerałów, ale przede wszystkim są bogate w bakterie kwasu mlekowego (kwas mlekowy powstaje w wyniku fermentacji węglowodanów). To między innymi właśnie one regulują gospodarkę kwasowo-zasadową, „odkwaszają” organizm, co ma pozytywny wpływ na florę bakteryjną całego układu pokarmowego — działają jak naturalny probiotyk.
Warto dodać, że kiszonki są cennym źródłem błonnika, który reguluje perystaltykę jelit i wspiera ich oczyszczanie z toksyn. Zawarte w kiszonkach fitoncydy budują zaś naturalną odporność organizmu, mają działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe i antybakteryjne.
Co ważne, kiszonki są niskokaloryczne — szklanka soku z kiszonej kapusty to tylko 48 kalorii, a jeden ogórek kiszony ma 10 kalorii.
Najzdrowsze kiszonki, które zrobisz w domu
Kiszonki warto jeść przez cały rok, ale najbardziej potrzebne są jesienią oraz zimą, kiedy organizm wymaga dodatkowego wsparcia w budowaniu naturalnej odporności. Jedzenie kiszonek zaleca się również jako wzmocnienie, na przykład po przebytej antybiotykoterapii czy chorobach jelit.
Najlepsze kiszonki robi się ze świeżych warzyw i owoców sezonowych, zaraz po ich zbiorach. Lato to doskonały czas, aby poznać przepisy na najzdrowsze kiszonki, które z powodzeniem wykonasz samodzielnie.
Co można kisić? Pyszne i zdrowe kiszonki powstają nie tylko z kapusty i ogórków. Kisić można też na przykład:
- buraki,
- cukinię,
- marchew,
- pomidory,
- dynię,
- czosnek,
- paprykę,
- rzodkiew,
- cebulę.
Świetnym dodatkiem do kiszonek jest między innymi:
- koper,
- chrzan,
- czarnuszka,
- liść laurowy,
- ziele angielskie.
Kiszonki powstają również z owoców sezonowych, takich jak:
- gruszki,
- jabłka,
- śliwki.
Do kiszenia zawsze wykorzystuje się solankę, którą zalewa się ciasno ułożone w słoiku warzywa czy owoce. Przepis na wykonanie solanki jest prosty. Wystarczy wymieszać 2 łyżki gruboziarnistej soli z 1 litrem wody.
Ciekawostka
Czy wiesz, że kiszone ogórki i sok z kiszonej kapusty zostały docenione przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, dzięki czemu te produkty zostały wpisane na „Listę produktów tradycyjnych”? Co ciekawe, proces kiszenia to znany od co najmniej kilkuset lat rytuał, który do dzisiaj kultywowany jest na polskich wsiach. Sam sok z kiszonej kapusty i ogórków traktowany jest nie tylko jako pyszny dodatek do potraw, ale również pełen dobroczynnych właściwości naturalny lek.