Co jeść przy problemach z wypróżnianiem? Według specjalistów prawidłowy rytm wypróżnień zakłada 1-3 stolce dziennie. Wypróżnienia zawsze są kwestią indywidualną, uwagę należy jednak zwracać na konsystencję stolca. Sprawdź, czy borykasz się z zaparciami i jak je zwalczyć dietą.
Jak rozpoznać zaparcia?
Wypróżnianie się raz na 2 dni nie jest problemem, o ile ta czynność fizjologiczna nie sprawia problemów. O zaparciach można mówić, jeśli:
- stolec jest zbyt twardy, zbity,
- rytm wypróżnień został zaburzony,
- potrzeba wypróżnienia jest odczuwalna, ale oddanie stolca jest nieskuteczne,
- wypróżnianie się jest bolesne,
- odczuwalny jest ucisk w podbrzuszu i wzdęcia.
Jakie są przyczyny zaparć?
O zaparciach najczęściej mówi się w wyniku stosowania niewłaściwej diety. Z reguły jest ona zbyt uboga w błonnik, który odpowiada za prawidłową perystaltykę jelit. Codzienny jadłospis może być również niewłaściwy, patrząc na zbyt małą podaż wody.
Okazuje się jednak, że przyczyny zaparć mogą być też inne. Na występowanie problemów z wypróżnianiem się wpływ może mieć:
- stres,
- siedzący tryb życia,
- brak aktywności fizycznej,
- cykl menstruacyjny kobiety,
- przyjmowanie niektórych leków,
- niektóre choroby, jak żylaki odbytu, cukrzyca, niedoczynność tarczycy, depresja.
Co jeść przy problemach z zaparciami?
W celu usprawnienia procesów metabolicznych i przywrócenia właściwego rytmu wypróżniania, przede wszystkim warto zmienić nawyki żywieniowe. Podstawą jest:
- ustalenie stałych i regularnych posiłków,
- nieomijanie śniadań,
- spożywanie dań ciepłych,
- spożywanie potraw o lekkiej, półpłynnej lub płynnej konsystencji.
Te produkty pozwolą Ci szybko uporać się z problemem zaparć. W codzienną dietę włącz:
- grube kasze, przede wszystkim jaglaną oraz gryczaną,
- pieczywo żytnie, razowe,
- otręby,
- siemię lniane,
- rośliny strączkowe,
- suszone owoce,
- gotowane chude mięso,
- jogurty naturalne, kefiry, maślanki,
- naturalne zioła.
Dodatkowo należy również zwrócić uwagę na ilość spożywanych każdego dnia płynów. Dobra dieta na zaparcia zakłada wypijanie co najmniej 2 litry wody.
Czego nie jeść przy zaparciach?
Zaparcia mogą być jeszcze bardziej spotęgowane, jeśli w codziennym jadłospisie uwzględnia się:
- pszenne pieczywo,
- produkty na bazie mąki pszennej,
- tłusty nabiał,
- słodycze z dużą zawartością czekolady,
- słodzone napoje gazowane,
- fast foody,
- produkty wysoko przetworzone.
Probiotyki na zaparcia
Zły styl życia i niewłaściwa dieta mogą prowadzić do dysbiozy jelitowej. To stan, w którym mikrobiota jelitowa zostaje zaburzona i występuje w niej zbyt mało bakterii pożytecznych, za to zdiagnozować można nadmiar tych patogennych. Walkę z zaparciami można skutecznie wspierać odpowiednią suplementacją probiotyków.
Zaleca się, aby najpierw wykonać analizę mikrobioty jelitowej, na przykład wykonując badanie typu KyberKompakt Pro. Dzięki temu udaje się dobrać najlepsze probiotyki, które będą wspierać odbudowanie równowagi mikrobioty jelitowej. Do najlepszych probiotyków na zaparcia, zaliczają się te z zawartością szczepów bakterii Bifidobacterium bifidum oraz Lactobacillus rhamnosus.