Kiedy nie ma pomysłu na śniadanie albo lunch do szkoły lub pracy – te placuszki będą idealne!
Składniki:
- 1 kubeczek jogurtu roslinnego (dowolny, np. sojowy, kokosowy)
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego (lub jedno jajko jeśli ktoś woli)
- Pół szklanki mąki ryżowej
- 2 łyżki nie-czubate mąki ziemniaczanej
- ćwierć łyżeczki sody lub proszku do pieczenia
- Olej do smażenia
- Jabłko (albo dwa)
Ja robię placuszki bez cukru, potem posypuję ewentualnie małą ilością cukru pudru. Jeśli lubisz słodki smak dodaj łyżkę cukru lub 2 łyżki miodu
Przygotowanie:
- Wymieszaj: jogurt, siemię, mąki, sodę. Ciasto powinno być bardzo gęste, tak, żeby dało się nabierać je normalną łyżką. Na patelni i tak się nieco rozpłynie
- Zostaw ciasto na 10 minut – siemię lniane spęcznieje.
- Rozgrzej olej, nakładaj ciasto z odstępami od siebie, na każdy placuszek nałóż plasterek jabłka. jabłka w plasterkach sprawią, że placuszek lepiej się usmaży.
- Placuszki przewracaj kiedy już po jednej stronie są usmażone.
Do części ciasta dodałam łyżkę naturalnego kakao. Dla urozmaicenia:)
Smacznego
