Jogurtowy deser z chia, prosem i owocami (bez mleka, wegańki, bez glutenu)

Nowe, naturalne i niesłodzone kokosowe jogurty marki własnej Pilos z Lidla okazały się hitem! Wreszcie jest jogurt, który nie smakuje jak ulepek, ma wspaniałą konsystencję i nadaje się jako baza do różnych deserów. Do tej pory nie byłam fanką jogurtów roślinnych – ten lidlowy to odmienił. Dlatego od razu zabrałam się za przygotowanie jednego z moich ulubionych deserów – jogurt z chia z kwaśnymi owocami (ja miałam porzeczki) oraz poppingiem z jagły.

Składniki:

  • 1 kubek niesłodzonego, naturalnego jogurtu kokosowego.
  • 4 łyżki kwaśnych owoców – mogą być domowej roboty owoce w żelu, podgrzane z odrobiną cukru owoce mrożone, albo np. mus jabłkowy, duszone jabłka itd.
  • 1/4 szklanki poppingu z jagły lub amarantusa.
  • 4-5 łyżeczek czubatych chia 

Przygotowanie:

  1. Na dno szklanki/miseczki/słoika wyłożyć owoce.
  2. W innej misce wymieszać jogurt z ziarnami chia. Wylać na owoce
  3. Na górze posypać poppingiem.
  4. Całość zostawić w lodówce kilka godzin do zgęstnienia.

Smacznego!

jogurt z chia
jogurt z chia

 

Podobne wpisy

kokosanki bezglutenowe wegańskie

Kokosanki bez glutenu, wegańskie

zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana wegańska z bezglutenowym beszamelem.

krewetki z chorizo

Krewetki z chorizo z zielonym groszkiem(bez glutenu i nabiału)

łosoś duszony w mleku kokosowym

Łosoś duszony w mleku kokosowym z curry, porem i cytryną

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.