Kasza kukurydziana czyli polenta jest doskonałą bazą dla wielu przepisów. Ogromny plus: można zrobić ją dzień wcześniej, a w dniu imprezy tylko podsmażyć ją na patelni lub użyć do zrobienia szaszłyków lub innych przekąsek. Jak przygotować kaszkę kukurydzianą? Ile czasu gotować polentę? Przeczytajcie!
Kasza kukurydziana – podstawowy przepis na polentę:
Uwaga! Kasza kukurydziana (polenta) potrzebuje sporo wody!
- 1 szklanka drobnej kaszki kukurydzianej (polenty)
- 2,5 szklanki wody
- odrobina soli
przykładowe dodatki:
- przyprawy: świeże i suszone zioła
- suszone pomidory
- siemię lniane
- pomidorki koktajlowe
- liście szpinaku
Kasza kukurydziana – polenta. Jak gotować?
Przepisów na polentę jest sporo. Jedni wsypują ją do gotującej się wody, inni do zimnej. Ja po prostu zalewam szklankę kaszki kukurydzianej zimną wodą i gotuję na bardzo małym ogniu. Dopóki woda się nie zagotuje kaszkę często mieszam. Jak już całość jest dobrze rozprowadzona i zaczyna się gotować zostawiam na około 10 minut na bardzo małym gazie lub wręcz z wyłączonym gazem. Polenta jest gotowa kiedy boki lekko odstają od garnka i wchłonie całą wodę.
Dodatki wrzucam dopiero do ugotowanej polenty. Mieszam i wylewam masę na płaskie naczynie. W przypadku pomidorków koktajlowych czy liści szpinaku „wtykam” je w wylaną już do naczynia masę i podpiekam. Pozostawiam na noc do zastygnięcia. Zimną kaszę kukurydzianą kroję na kostki lub trójkąty i grilluję, podsmażam na patelni lub piekę.
Polenta – wykorzystanie w kuchni.
Kaszę kukurydzianą można wykorzystać także na wiele innych sposobów. Nie zawsze musi być ona w formie zastygniętej.
- Ugotowana kasza kukurydziana (polenta) z dodatkami i na ciepło będzie także dobrym dodatkiem do gulaszy i zup.
- Pokrojona w kostkę kasza kukurydziana może być dodana do różnego rodzaju zup.
- Kasza kukurydziana nadaje się także do zagęszczenia sosów, zup oraz kotletów.
- Z kaszki kukurydzianej można zrobić bezglutenową panierkę.
Polenta a BLW
Kasza kukurydziana ugotowana z różnymi dodatkami, ale bez soli będzie idealnym daniem przy rozszerzaniu diety. Jest miękka, można ją pokroić w kostkę lub paski. Takie kostki polenty można zabrać ze sobą jako przekąskę albo zapakować dziecku jako dodatek do obiadu.
Jeśli szukasz przepisów z pomysłami na polentę zajrzyj tutaj
Bezglutenowa panierka na dyniowych nuggetsach.