Katar alergiczny – czy dieta może pomóc?

alergia katar

Czy wiesz, że nawet u 40% ludzi na całym świecie występuje przynajmniej jedno schorzenie alergiczne? Okazuje się, że tylko w Polsce z problemem objawów alergicznych o różnym pochodzeniu boryka się aż 12 milionów osób. Do najczęstszych syndromów zalicza się przewlekły kaszel, problemy skórne, łzawienie oczu oraz nieżyt nosa. To właśnie katar alergiczny uznawany jest za czynnik, który wywołuje silny dyskomfort w zakresie codziennego funkcjonowania. Sprawdź, czy da się zwalczyć katar alergiczny naturalnymi sposobami, na przykład dietą. 

 

Co wywołuje katar alergiczny?

Katar alergiczny jest najczęściej wywoływany poprzez alergię wziewną. Najwięcej alergików boryka się z tym problemem w ramach typowych alergii sezonowych, w tym alergii wiosennych, których przyczyną jest pylenie drzew, traw i innych roślin. Alergen, który wnika do układu oddechowego, wchodzi w reakcję z przeciwciałami, co prowadzi do uwolnienia histaminy. Organizm traktuje ten czynnik jako zagrożenie, dlatego szybko pojawiają się przykre objawy alergiczne, w tym właśnie katar. 

 

Dieta na katar — czy to możliwe?

Oczywiście, w tej najpopularniejszej wersji radzenia sobie z alergią wziewną zaleca się stosowanie leków przeciwhistaminowych oraz farmaceutycznych środków doraźnych, które szybko i skutecznie zwalczają przykre dolegliwości alergii. Okazuje się jednak, że łagodzenie objawów alergii jest możliwe również poprzez zastosowanie w pełni naturalnych metod. Za skuteczne uzupełnienie terapii w celu walki z katarem alergicznym uznaje się zmianę nawyków żywieniowych. dietetycy oraz alergolodzy potwierdzają, że właściwe odżywianie się jak najbardziej ma pozytywny wpływ na minimalizowanie przewlekłego nieżytu nosa, który jest wywołany alergią wziewną. Co konkretnie należy jeść, aby katar alergiczny nie był tak uciążliwy albo mógł całkowicie ustąpić? Konkretną dietę zaleca się wdrożyć szczególnie wczesną wiosną, właśnie wtedy alergicy zaczynają borykać się z alergią na pyłki. 

 

Produkty spożywcze, które pomagają w walce z katarem alergicznym

Jakie produkty spożywcze warto uwzględnić w codziennej diecie, aby poskromić wiosenną alergię i wywołany przez nią męczący katar? Udowodniono, że najkorzystniejsza jest dieta bogata w wapń, sód, potas oraz magnez. Zaleca się spożywanie dużej ilości tłustych ryb, jak tuńczyk czy łosoś, które są pełne nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i owoców cytrusowych, które wzmacniają naturalną barierę ochronną przed wpływem alergenów. W jadłospisie nie powinno zabraknąć również cebuli oraz czosnku, te produkty uznaje się za naturalne antybiotyki i najlepsze składniki w diecie, które wzmacniają układ odpornościowy i działają przeciwzapalnie. 

Dobrą praktyką jest wdrożenie do codziennego menu nabiału z naturalnymi probiotykami. Dieta alergika może być również wzmacniana dedykowanymi probiotykami, które pozwalają zachować równowagę mikrobioty jelitowej

Alergicy powinni natomiast unikać produktów, które mogą wywołać alergię pokarmową, jak owoce morza, orzeszki, mleko krowie czy czekolada.

Podobne wpisy

dieta i probiotykoterapia w pcos

Dieta i probiotykoterapia w PCOS

mikrobiota a choroby kardiologiczne

Mikrobiota jelitowa a choroby kardiologiczne

nietolerancja histaminy

Nietolerancja histaminy – jak postępować z dietą i probiotykami?

naturalne probiotyki

Jak wybrać odpowiedni probiotyk?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.