Po wczorajszej konferencji nie miałam siły na przygotowywanie czasochłonnego śniadania. Koktajl wydaje się skromnym posiłkiem, ale uwierzcie mi (albo najlepiej sprawdźcie), że można się nim solidnie „najeść”. Czas przygotowania: 5 minut. Nawet jak pomaga trzylatek:)
Składniki (na 3 porcje)
- 1 mango (źródło witamin, błonnika)
- 1 banan, najlepiej niezbyt dojrzały (źródło skrobi opornej, prebiotyk)
- pół szklanki mleka z migdałów (lub zmielonych na mąkę migdałów)
- 1,5 szklanki mleka ryżowego (jeśli nie dodajemy mleka migdałowego tylko migdały to 2 szklanki)
- pół szklanki amarantusa ekspandowanego
- sok z połowy cytryny
Wszystkie składniki miksujemy w blenderze na gładki koktajl.
1 thought on “Koktajl z amarantusem: wysokobiałkowy i bogaty w wapń”