Koktajl z amarantusem: wysokobiałkowy i bogaty w wapń

Po wczorajszej konferencji nie miałam siły na przygotowywanie czasochłonnego śniadania. Koktajl wydaje się skromnym posiłkiem, ale uwierzcie mi (albo najlepiej sprawdźcie), że można się nim solidnie „najeść”.  Czas przygotowania: 5 minut. Nawet jak pomaga trzylatek:) 

Składniki (na 3 porcje)

  • 1 mango (źródło witamin, błonnika)
  • 1 banan, najlepiej niezbyt dojrzały (źródło skrobi opornej, prebiotyk)
  • pół szklanki mleka z migdałów (lub zmielonych na mąkę migdałów)
  • 1,5 szklanki mleka ryżowego (jeśli nie dodajemy mleka migdałowego tylko migdały to 2 szklanki)
  • pół szklanki amarantusa ekspandowanego
  • sok z połowy cytryny

Wszystkie składniki miksujemy w blenderze na gładki koktajl.

Podobne wpisy

domowy syrop

Domowy syrop na odporność – najlepsze przepisy 

kokosanki bezglutenowe wegańskie

Kokosanki bez glutenu, wegańskie

zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana wegańska z bezglutenowym beszamelem.

krewetki z chorizo

Krewetki z chorizo z zielonym groszkiem(bez glutenu i nabiału)

1 thought on “Koktajl z amarantusem: wysokobiałkowy i bogaty w wapń”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.