Zupa krem z papryki podawana z polentą i kukurydzą to danie zarówno na co dzień jak i na imprezę. Największa zaleta – szybkość przygotowania i wspaniałe połączenie smaków.
Składniki (na około 4 porcje)
- 4 duże papryki czerwone lub słoik sosu z papryki (są dostępne czasami w sklepach, w składzie powinna być papryka, woda, przyprawy. taki sos robi też moja mama w szczycie sezonu).
- szklanka passaty pomidorowej lub pomidorów krojonych bez skórki
- Pół szklanki ugotowanej kaszki kukurydzianej (do zagęszczenia)
- 1 cebula, 1 ząbek czosnku
- Oliwa
- Sól, pieprz, słodka papryka (ok. 1-2 łyżeczek czubatych). Jeśli lubisz wędzony aromat możesz dodać słodkiej papryki wędzonej.
Na polentę – polentę przygotujesz z tego przepisu
Możesz dodać do niej ulubione zioła.
Ugotowaną i wystudzoną polentę możesz pokroić w trójkąty albo wyciąć szklanką koła.
Dodatki:
- Pokrojona na kawałki, upieczona kukurydza
- Kolendra świeża
Jak upiec kukurydzę? Surową kukurydzę pokrój na kawałki o długości około 4 cm. Kawałki rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Polej dokładnie oliwą, posól i piecz w temperaturze około 18 stopni przez 20 minut.
Przygotowanie
- Paprykę należy upiec. Do zupy będziemy potrzebować papryki bez skórki. Są dwie metody pozbywania się skórki z papryki: piecze się paprykę albo opala i zeskrobuje skórkę, albo (co robię ja bo jestem leniwa) obiera się paprykę nożem do obierania warzyw.
- Obraną i pokrojoną na ćwiartki paprykę polej oliwą, posól, włóż do naczynia żaroodpornego i piecz koło 15 minut w temperaturze 180 stopni razem z obraną i pokrojoną na ćwiartki cebulą i czosnkiem.
Wersja dla ludzi bez piekarnika – cebulę z obraną papryką możesz poddusić na oliwie w garnku do miękkości
- Upieczone warzywa przełóż do garnka, dodaj ugotowaną kaszkę kukurydzianą i pomidory z puszki. Zmiksuj wszystko, zagotuj. Dopraw do smaku.
Czym jeszcze możesz zagęścić? Jeśli nie masz kaszki kukurydzianej możesz użyć płatków jaglanych lub poppingu np. z prosa lub amarantusa.
Zupę podawaj na ciepło z polentą oraz upieczoną kukurydzą, posypaną kolendrą. W wersji imprezowej dobrze smakuje także z nachosami (sprawdź, czy są bezglutenowe!”.
Smacznego!