Smaczne danie obiadowe, które przygotujesz w 30 minut! Bez glutenu, mleka, jajek. Jeśli jesteś na diecie wegańskiej lub wegetariańskiej możesz zastąpić krewetki warzywami np. kawałkami kalafiora!
Składniki na ok. 2 porcje.
Na krewetki w tempurze:
- 12 krewetek. Jeśli masz mrożone koniecznie je rozmroź.
- 1/4 szklanki wody
- 3 łyżki mąki z ciecierzycy
- łyżka płatków drożdżowych (opcjonalnie)
- Sól, przyprawa curry
- Olej do smażenia np. ryżowy
Sos:
- Szklanka pomidorowej passaty lub krojonych pomidorów
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1/3 puszki mleka kokosowego
- Przyprawa do dań hinduskich garam masala (możesz użyć curry)
- sól, pieprz, łyżeczka cukru lub syropu daktylowego
- Olej do smażenia
Dodatkowo: Brązowy ryż
Przygotowanie:
- Przygotuj krewetki. Jeśli są mrożone – rozmroź je. Oczyść z pancerzy oraz przewodów pokarmowych jeśli nie są oczyszczone. Sprawdzisz to nacinając je wzdłuż na pleckach – jeśli widzisz ciemne jelito – wyjmij je. Osusz ręcznikiem. Można użyć obgotowanych lub surowych.
- Wymieszaj wodę z mąką z ciecierzycy i przyprawami. Powinna powstać gęsta tempura.
- Rozgrzej tłuszcz w głębokim garnku lub na patelni. Krewetki zanurzaj w tempurze i wrzuć na tłuszcz. Smaż około 3 -4 minuty.
- Wyjmij na papierowy ręcznik do odsączenia.
Sos:
- Cebulę i czosnek bardzo drobno pokrój i podsmaż z przyprawami.
- Dodaj pomidory, mleko kokosowe i podduś wszystko oko 10-15 minut. Jeśli sos jest za mało gęsty odkryj go aby odparować wodę.
- Ugotuj ryż brązowy.
Podawaj ryż z sosem oraz krewetkami. Możesz posypać danie natką pietruszki albo kolendrą lub pokrojonym selerem naciowym.
Smacznego!