Laktoferyna — istotny składnik wpływający na odporność

odporność

Czy wiesz, że laktoferyna naturalnie występuje w mleku matki, a jej największe ilości zawarte są w tzw. siarze? Jak łatwo się domyślić to białko wykazuje szeroki właściwości, ale najbardziej doceniane jest za działanie wzmacniające odporność organizmu. Chcesz wiedzieć więcej, jakie spectrum działania ma laktoferyna? Koniecznie przeczytaj ten tekst. 

Co to jest laktoferyna?

Laktoferyna to białko, które występuje naturalnie w ludzkim organizmie. Jak wspomniano we wstępie, jej największe ilości znajdują się w naturalnym mleku mamy, ale nie tylko. Okazuje się, że laktoferyna obecna jest także w ślinie, śluzie czy we łzach. Osoby, u których rozpoznaje się niedobór laktoferyny, mogą dodatkowo suplementować ten składnik. 

Jak działa laktoferyna?

To białko wykazuje zróżnicowane właściwości, które mają ogromne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Laktoferyna nie tylko buduje odporność, ma również działanie:

  • przeciwbakteryjne, 
  • przeciwwirusowe, 
  • przeciwgrzybicze, 
  • przeciwzapalne, 
  • przeciwnowotworowe. 

To jeszcze nie wszystko. Musisz wiedzieć, że laktoferyna wspiera procesy wchłaniania żelaza, co jest szczególnie istotne w przypadku dzieci i niemowląt. Właśnie między innymi tak zalecane jest karmienie piersią w tym pierwszym etapie życia najmłodszych. 

Laktoferyna pomocna w leczeniu licznych schorzeń

Czy wiesz, że laktoferyna wspiera farmakoterapię celowaną w zakresie leczenia wrzodów żołądka? Co więcej, jest doskonałym uzupełnieniem w ramach terapii antytrądzikowej. Eksperci potwierdzają również, że laktoferyna pozytywnie działa na mikrobiotę jelitową i sprawdza się w ramach niwelowania dysbiozy jelitowej, czyli przywracania prawidłowej równowagi w zakresie obecności mikroorganizmów w jelitach, głównie bakterii (zarówno tych patogennych, jak i o dobroczynnym działaniu).

Laktoferyna a wsparcie odporności organizmu

Laktoferyna stymuluje układ odpornościowy, pobudzając proces fagocytozy i aktywność makrofagów. Dzięki nim wychwytywane są wirusy, bakterie i grzyby, zanim rozwiną się w organizmie. Laktoferyna blokuje również wirusy przed ich przenikaniem do organizmu. Co ważne, tego rodzaju białko znacząco zmniejsza ryzyko występowania infekcji górnych dróg oddechowych. 

Warto podkreślić, że suplementacja laktoferyny jest szczególnie ważna w przypadku noworodków i niemowląt. Właśnie u najmłodszych jelita są najbardziej przepuszczalne, przez co może dochodzić do zaburzeń mikrobioty jelitowej

Stosowanie laktoferyny jest w pełni bezpieczne nawet u noworodków. Suplementację zaleca się również w trakcie stosowania antybiotykoterapii czy u pacjentów zarażonych Helicobacter pylori. Uzupełniająco sprawdza się również u pacjentów chorych na WZW typu C. Warto również wspomnieć, że laktoferyna również jest markerem stanu zapalnego jelit.

Badanie przeznaczone jest dla osób:

  • które chcą sprawdzić, czy w jelicie toczy się stan zapalny,
  • chorujących lub z podejrzeniem diagnozy nieswoistych chorób zapalnych jelit (IBD),
  • z diagnozą lub w czasie procesu diagnostyki zespołu jelita nadwrażliwego (IBS).

 

Podobne wpisy

witamina d3 - kompendium wiedzy

Słońce w pigułce – wszystko, co musisz wiedzieć o witaminie D3

dysbioza jelitowa

Dysbioza jelitowa – co to jest i jakie badania wykonać?

probiotyki enterol

Poznaj jeden z najczęściej stosowanych probiotyków – Saccharomyces boulardii

naturalne probiotyki

Jak wybrać odpowiedni probiotyk?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.