Łosoś duszony to danie, które zachwyci nie tylko smakiem, ale też szybkością i prostotą przygotowania. Bez glutenu, bez nabiału.
Łosoś duszony w mleku kokosowym – składniki
Przepis na 1 kg łososia (ok 8 kawałków)
- 1 kg łososia bez skóry
- 1 puszka mleka kokosowego nie light. Może być mleko z kartonu, ale takie tłuste – nie napój kokosowy. Można zastąpić śmietanką sojową
- 2 łyżeczki pasty curry czerwonej.
- pół dużego pora lub jeden mały por
- kilka łyżek oliwy
- sok wyciśnięty z 2 limonek
- sól, pieprz, odrobina cukru
- natka pietruszki do posypania (może być kolendra)
Najlepiej podawać z ryżem
Łosoś duszony w mleku kokosowym – przygotowanie
- Zacznij od przygotowania łososia. Jeśli ma skórę to ostrym nożem oddziel ją od mięsa. Pokrój na równe kawałki, delikatnie posól.
- Na głęboką, szeroką patelnię nalej oliwę, dodaj pastę curry, pokrojonego pora i odrobinę cukru. Całość podsmaż przez ok 2 minuty. Dolej mleko kokosowe (musi być gęste) oraz sok z limonek. Przypraw solą i pieprzem. Poczekaj ok 2 minut aż sos lekko zgęstnieje i wszystkie składniki się połączą.
- Do sosu włóż kawałki łososia, przykryj i podduszaj ok 2 – 3 minuty z każdej strony. Jeśli kawałki są grube może potrzebować ok 4 minut, ale nie dłużej, żeby nie był suchy.
- Posyp natką pietruszki
- Podawaj z ryżem. Smacznego!

