Mąka ryżowa jest bezglutenowa, lekkostrawna, i stanowi dobry substytut mąki pszennej. Znajduje powszechne zastosowanie w kuchni, między innymi używana jest do pieczenia pieczywa, papieru ryżowego, wypieków, panierek, jak również do zagęszczenia zup, sosów. Ma grubszą strukturę niż mąka pszenna i nie posiada jej zdolności sklejających. Można powiedzieć, że sama w sobie jest dość „sucha” dlatego warto traktować ją jako mąkę bazową, ale używać wymieszaną z mąkami skrobiowymi. Jak ją stosować i jakie przepisy z mąką ryżową znajdziesz na tej stronie?
- Mąka ryżowa a pszenna?
- Do czego używać mąki ryżowej?
- Jak wykorzystać mąkę ryżową?
Mąka ryżowa a pszenna – co je różni?
Mąka ryżowa otrzymywana jest z przemiału ziaren ryżu. Od mąki pszennej odróżnia ją przede wszystkim to, że jest bez glutenu. Jest jednym z najczęściej stosowanych zamienników mąki pszennej, jednak nie ma takich samych właściwości.
Mąka ryżowa:
- jest zwykle grubsza (grubiej mielona)
- jest bardziej „sucha” dlatego wypieki na jej bazie wymagają dodania mąki skrobiowej np. zmieszania jej z ziemniaczaną.
Porada: mąkę ryżową możesz przygotować w domu samodzielnie jeśli posiadasz dobrej jakości, mocny młynek. Mąka ryżowa kupowana w sklepie jest zwykle dość grubo mielona przez co klei jeszcze mniej niż by mogła:) Im drobniej zmielone jest dane ziarno tym mąka lepiej klei, jest mniej sucha i sypka. Dlatego ja czasami „domielam” sobie w domu zakupioną mąkę ryżową, żeby była jeszcze drobniejsza.
Do czego używać mąki ryżowej?

Mąka ryżowa należy do mąk bazowych, dzięki temu, że:
- jest stosunkowo niedroga
- ma bardzo neutralny smak i zapach
- można ją używać praktycznie w każdym przepisie pod warunkiem zmieszania jej z inną mąką.
Mąkę ryżową można używać do:
- ciast i ciasteczek
- naleśników
- zagęszczania zup i sosów
- pierogów
- muffinów
- pieczywa
Warto jednak wzbogacić ją o dodatki mąk, które są bardziej bogate w witaminy i składniki mineralne jak chociażby wapń. Są to takie mąki jak:
- amarantusowa
- mąka z quinoa (komosy ryżowej)
- gryczana
- jaglana
Mąka ryżowa – jak wykorzystać?
Proponuję przygotować sobie mieszankę na bazie mąki ryżowej, gdzie proporcje wyglądają mniej więcej tak
- 1 szklanka mąki ryżowej dobrze zmielonej – neutralna, dobra baza do każdego niemal przepisu
- pół szklanki mąki gryczanej/jaglanej – tutaj wzbogacamy mieszankę o dodatkowe witaminy i składniki mineralne
- 1/4 szklanki mąki kukurydzianej/ziemniaczanej – dodatek maki skrobiowej sprawia, że mieszanka będzie miała kleistość
- 1/4 szklanki mąki z quinoa/amarantusa – delikatnie spulchnią nam ciasto, bogate w wapń
Na bazie takiej mieszanki można przygotować większość wypieków, placuszków czy naleśników.
Porada: jeśli przygotowujesz mąk ryżową samodzielnie możesz także zmielić ziarna ryżu pełnoziarnistego. Otrzymasz wówczas bogatszą w błonnik pełnoziarnistą mąkę ryżową!
Przepisy z mąki ryżowej
Na moim blogu znajdziecie wiele przepisów z wykorzystaniem mąki ryżowej, jak na przykład:
- Bezglutenowa, wegańska pizza
- bezglutenowe muffiny brokułowe
- Bezglutenowa babka świąteczna
- Bezglutenowe ciasto czekoladowe
Zajrzyjcie po prostu do zakładki przepisy!