Makaron bezglutenowy z bakłażanem i pomidorami (wegańskie)

Szybkie, bezglutenowe i bezmleczne danie, które wykorzystałam w trakcie testowania aplikacji Kcalmar. Robi się je pół godziny. Przepis podany jest na dwie porcje.

Makaron bezglutenowy z bakłażanem – składniki na dwie porcje

  • 1 bakłażan
  • 200 gram passaty pomidorowej
  • 2 ząbki czosnku
  • świeża bazylia
  • 2 szklanki makaronu bezglutenowego (ja użyłam kukurydzianego, może być gryczany)
  • sól, pieprz, pół łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • coś zielonego: natka pietruszki/kolendra/szczypiorek
  • płatki drożdżowe (opcjonalnie, 2 łyżki)

Makaron bezglutenowy z bakłażanem – przygotowanie

  • Bakłażana (ze skórką) pokroić na drobną kostkę. Podsypać solą i zostawić na około 10 minut.
  • Bakłażana odsączyć (jeśli zebrała się woda) i podsmażyć na oliwie. Bakłażan „pije” dużo tłuszczu, jednak aby danie nie było zbyt ciężkostrawne polecam nie dodawać dużo więcej tłuszczu, tylko często mieszać.
  • Kiedy bakłażan jest już lekko podsmażony dodajemy passatę pomidorową, pieprz, cukier i pokrojony drobno czosnek. Wszystko razem dusimy około 15 minut, co jakiś czas mieszając. Można podlać odrobiną wody. Pod koniec dodajemy (opcjonalnie) płatki drożdżowe.
  • Makaron gotujemy zgodnie z informacja na opakowaniu
  • Na koniec dodajemy zioła i mieszamy sos z makaronem.

ps. Wiem, że zdjęcie nie jest najlepsze, ale tak jak pisałam: potrawy przygotowywane na potrzeby testu KcalMar robię szybciej, bo przygotowuję całe menu, żeby poznać rzeczywisty czas ich przyrządzenia i nie mam jak zrobić profesjonalnych zdjęć:)

makaron bezglutenowy z bakłażanem

Podobne wpisy

domowy syrop

Domowy syrop na odporność – najlepsze przepisy 

kokosanki bezglutenowe wegańskie

Kokosanki bez glutenu, wegańskie

zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana wegańska z bezglutenowym beszamelem.

krewetki z chorizo

Krewetki z chorizo z zielonym groszkiem(bez glutenu i nabiału)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.